Iran poručio Saudijskoj Arabiji: "Ni veći od vas nisu mogli ništa protiv moći Islamske Republike"

Iran poručio Saudijskoj Arabiji: "Ni veći od vas nisu mogli ništa protiv moći Islamske Republike"
Foto: Hina
 
IRANSKI predsjednik Hasan Rohani upozorio je u srijedu Rijad da se čuva moći njegove zemlje, dok napetost između šijitskog Irana i sunitske Saudijske Arabije raste praćena regionalnim razmiricama u pozadini, posebice ratom u Jemenu.
 
"Poznata vam je moć i položaj Islamske Republike. I veći od vas nisu ništa mogli učiniti protiv iranskog naroda", poručio je Rohani saudijskim čelnicima u govoru u Teheranu pred vijećem ministara.
 
"Želimo dobrobit i razvoj Jemena, Iraka, Sirije, pa čak i Saudijske Arabije"
 
"SAD i njegovi saveznici upotrijebili su sva svoja sredstva protiv nas i ništa nisu mogli učiniti", dodao je iranski predsjednik aludirajući na razorni rat koji je 1980. pokrenuo Irak protiv Irana, uz potporu Zapada, a koji je završen osam godina kasnije povratkom na prijašnji status quo.
 
Iran je glavni regionalni suparnik Saudijske Arabije, saveznice SAD-a. Dvije zemlje na suprotnim su stranama u glavnim sukobima na Bliskom istoku.
 
"Želimo dobrobit i razvoj Jemena, Iraka, Sirije, pa čak i Saudijske Arabije. Nema drugog puta do prijateljstva, bratstva i međusobnog pomaganja", kazao je Rohani.
 
Sve veće napetosti između Irana i Saudijske Arabije
 
U subotu je prema Rijadu iz Jemena ispaljen balistički projektil koji je srušen sjeveroistočno od glavnog grada Saudijske Arabije, nedaleko od zračne luke. Snage protuzračne obrane Saudijske Arabije srušile su projektil koji su ispalili pobunjenici Huti iz Jemena, protiv kojih Saudijska Arabija već neko vrijeme ratuje.
 
Arapske države optužile su Iran da podržava Hute, a Saudijska Arabija ga je nakon ispaljivanja rakete optužila za "izravnu agresiju" te izjavila da Iran opskrbljuje pobunjenike raketama. Iran je odbacio te optužbe te izjavio da se Saudijci "ponašaju kao huligani i regiju čine nesigurnom". 
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara