VIDEO Štrajk radnika Amazona u Njemačkoj, Poljskoj i Španjolskoj

VIDEO Štrajk radnika Amazona u Njemačkoj, Poljskoj i Španjolskoj
Foto: EPA

TISUĆE radnika u njemačkim skladištima Amazona planiraju štrajk u utorak, tijekom velikog promocijskog dana Prime Day' čime će se pridružiti kolegama iz Španjolske i Poljske koji štrajkaju od ponedjeljka.

Sindikat radnika u uslužnim djelatnostima Verdi organizirao je jednodnevni štrajk kako bi podržao svoje zahtjeve za ugovorima koji bi jamčili zdrave radne uvjete u skladištima najveće svjetske e-trgovine.

"Poruka je jasna – dok online div zarađuje, štedi novac na zdravlju svojih radnika", rekla je Stefanie Nutzenberger, vodeća dužnosnica za maloprodajni sektor u Verdiju.

Neki od radnika u skladištima izjavili su da dobivaju kazne ako uzmu slobodne dane te da toliko naporno rade da ne mogu uzeti ni pauzu za WC.

Jednodnevni štrajk u šest objekata u Njemačkoj podudara se s Amazonovim promocijskim danom Prime Dayom, dok se radnici u Španjolskoj nalaze u trodnevnom štrajku. U Poljskoj su se odlučili za djelomični prosvjed, obavljaju samo najosnovnije poslove, rekli su iz Verdija.

Amazon je priopćio kako očekuju da će se samo dio od 12.000 njihovih radnika u Njemačkoj pridružiti štrajku te da to neće utjecati na isporuke na Prime Day.

 "Vjerujemo da su poslovi u skladišnim centrima Amazona izvrsni poslovi"

Također su naglasili kako Amazonova centralna skladišta nude konkurentsku plaću i sveobuhvatne pogodnosti od prvog dana zaposlenja. Stalno zaposleni zarađuju 12,22 eura po satu ili više nakon dvije godine.

"Vjerujemo da su poslovi u skladišnim centrima Amazona izvrsni poslovi koji pružaju odlično mjesto za učenje vještina za početak i daljnji razvitak karijere", rekli su iz tvrtke Reutersu.

Njemačka je Amazonovo drugo po veličini tržište nakon SAD-a. Neto prodaja porasla je lani za 20 posto, na 17 milijardi dolara, što čini 9,5 posto ukupne prodaje, navodi se u godišnjem izvješću tvrtke.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara