VIDEO Tajlandski dječaci pušteni iz bolnice, obratili su se javnosti

VIDEO Tajlandski dječaci pušteni iz bolnice, obratili su se javnosti
Foto: Hina/EPA

DVANAEST dječaka i njihov nogometni trener koji su spašeni iz poplavljene spilje na sjeveru Tajlanda izašli su iz bolnice, javlja BBC. Oni su bili u klinici Chiang Rai otkad su prošlog tjedna izvučeni iz kompleksa spilja Tham Luang.

Tajlandski dječaci nakon puštanja iz bolnice se prvi put obratili medijima

Dječaci su se nakon puštanja pojavili prvi put u javnosti na tiskovnoj konferenciji i odgovarali na pitanja o tome što su proživjeli. Nakon toga su se vratili kući svojim obiteljima.

Pili su kišnicu i molili se

Na konferenciji za novinare opisali su kako su "čudesno" pronađeni nakon devet dana.

"Odjednom smo čuli ljude koji razgovaraju", opisao je Adul Sam-In (14) koji se odazvao britanskim roniocima koji su ih pronašli nakon devet dana bez ikakvog kontakta s vanjskim svijetom. "Moj mozak baš nije dobro radio", nakon toliko dana bez hrane, dodao je i rekao da je to bilo pravo čudo.

Oni tijekom devet dana nisu ništa jeli, pili su samo kišnicu i molili se, ispričao je Pornchai Khamluan (15).

Jedina punoljetna osoba, njihov trener Ekkapol Chantawong (25), koji je nekoliko godina proveo u budističkom samostanu, rekao je da su kopali, misleći kako ne treba samo čekati pomoć vlasti, ali to je bilo uzalud.

Skupina od dvanaest članova nogometnog tima Veprići i njihov trener bili su blokirani u spilji od 23. lipnja, a posljednja skupina je iz spilje na sigurno izvučena 10. srpnja. Spilja Tham Luang je jedna od najvećih na Tajlandu.

Britanski ronioci su ih pronašli četiri kilometra od ulaza u spilju na stjenovitoj uzvisini, okružene nabujalim vodama nakon monsunskih kiša.

Žele postati nogometaši

Dječaci su novinarima rekli da su u nedjelju navečer gledali finalnu utakmicu Svjetskog nogometnog prvenstva i rekli da žele postati profesionalni nogometaši. Glasnogovornik tajlandske vlade Sunsern Kaewkumnerd je objasnio da se nada da će nakon te konferencije za novinare dječacima biti omogućen povratak u normalan život i da ih mediji neće gnjaviti.

Djeca su dan ranije nego je bilo predviđeno izašla iz bolnice gdje su provela tjedan dana.

Do sada su bili zaštićeni od intenzivnog medijskog interesa za njihovu pustolovinu. Iz cijelog svijeta je u Tajland zbog njih došlo više od tisuću novinara, a pratili su ih i tvitovi Donalda Trumpa i nogometnih zvijezda.

Tajlandske vlasti su organizirale konferenciju za novinare kako bi objedinile sva novinarska pitanja kako bi se djeca što prije vratila uobičajenom ritmu.

Psihijatri su pregledali pitanja koja nisu smjela sadržavati traumatizirajući kontekst.

Dječaci su izjavili da svi znaju plivati, nisu objasnili zašto su otišli u spilju, ali tvrde da tamo nisu išli slaviti rođendan jednog od njih, Pheeraphata, koji je 23. lipnja imao 16. rođendan.

Televizija je izravno prenosila konferenciju za novinare nazvanu ''Veprići se vraćaju kući".

Dječaci su u srijedu izrazili sućut obitelji tajlandskog ronioca koji je umro tijekom operacije spašavanja.

Planirali su istražiti kompleks spilja

Dječaci u dobi od jedanaest do 16 godina te njihov 25-godišnji trener planirali su istražiti kompleks spilja na sjeveru Tajlanda, sat vremena nakon treninga 23. lipnja. No monsunske kiše poplavile su prolaze pa su ostali zatočeni sve dok ih dvojica britanskih ronilaca nisu otkrila 2. srpnja.

Svi su spašeni u operaciji tajlandske vojske i međunarodnog tima speleoloških ronilaca, što je izazvalo radost i olakšanje u cijelom svijetu.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara