VIDEO Tenkovi na ulicama Washingtona

VIDEO Tenkovi na ulicama Washingtona
Foto: EPA

TENKOVI na ulicama Washingtona, avioni u zraku i govor Donalda Trumpa uz tradicionalni vatromet: glavni grad Sjedinjenih Država priprema se u četvrtak za proslavu Dana neovisnosti 4. srpnja, različitu od dosadašnjih, s predsjednikom koji će biti u središtu proslave koja je inače uobičajeno apolitična.

"Bit će to predstava života", napisao je na Twitteru Trump u srijedu, dok Bijela kuća obećava "najveću proslavu 4. srpnja u povijesti" glavnog grada.

Najave su uzrokovale i nezadovoljstvo kod demokrata koji su upozorili predsjednika da ne pokušava proslavu Dana neovisnosti pretvoriti u predizborni skup. Kritike dolaze i zbog mogućih velikih troškova proslave. 

Obilježavanje Dana neovisnosti obično je dan političkog primirja kada Amerikanci "mašu zastavama, ali ne ulaze u političke diskusije", kazao je stručnjak za medije Richard Hanley.

Širom zemlje ozračje bude veselo, s paradama, fanfarama, roštiljima i velikim vatrometima.

Ove godine Trump je odlučio u proslavu uključiti i tenkove i zrakoplove, ali je umanjio važnost troškova koji bi iz toga mogli proizaći.

"Troškovi sutrašnje svečanosti će biti vrlo mali u odnosu na njezinu vrijednost. Posjedujemo zrakoplove, imamo pilote, zračna luka je u blizini (Andrews), a nedostaje nam samo gorivo", napisao je Trump na Twitteru.

Donald Trump održat će u 18:30 sati (22:30 pod GMT-u) govor "Pozdrav Americi" ispred Lincoln Memoriala gdje je Martin Luther King izgovorio svoj povijesni govor "I Have a Dream" 1963.

Tisuće ljudi očekuju se na šetnici National Mall koja se nalazi južno od Bijele kuće i na kojoj su spomenici i zelene površine.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara