PROMJENA IMENA MAKEDONIJE

VIDEO U Ateni sukob policije i prosvjednika, za sve je krivo ime Makedonije

VIDEO U Ateni sukob policije i prosvjednika, za sve je krivo ime Makedonije
Foto: EPA

TIJEKOM prosvjeda zbog novog imena Makedonije koje bi trebalo glasiti Republika Sjeverna Makedonija na atenskom trgu Syntagma došlo je do sukoba policije i prosvjednika koji se protive ovoj odluci, javlja CNN.

"Makedonija je Grčka"

Prosvjednici su na policiju bacali kamenje i Molotovljeve bombe, a policajci su odgovorili suzavcima. Sukob se odvio na trgu ispred grčkog parlamenta gdje se okupilo nekoliko desetaka tisuća prosvjednika koji su nosili zastave Grčke i izvikivali parole poput “Makedonija je Grčka” kako bi izrazili svoje neslaganje s odlukom da se susjedna Makedonija nazove Republika Sjeverna Makedonija. Ta odluka rezultat je sporazuma postignutog prošlog lipnja između dvije države nakon 28 godina dugog prijepora zbog imena.

Rasprava oko imena traje od 1991. godine kad je Makedonija proglasila nezavisnost, a Grčka se pobunila zbog imena jer tvrdi kako implicira teritorijalne pretenzije i kulturnu aproprijaciju jer se jedna grčka provincija na sjeveru isto zove Makedonija. Zbog spora oko imena, Makedonija nije mogla pristupiti pregovorima oko ulaska u NATO i EU.

No određeni broj i Grka i Makedonaca nisu zadovoljni ovom odlukom njihovih vlada.

"Naše ime je naša duša"

"Cilj prosvjeda je poslati poruku političarima. Naše ime je naša duša”, rekao je za CNN Giorgos Tatsios, član organizacijskog odbora prosvjeda koji je održan uoči ratifikacije ove odluke u grčkom parlamentu koja se očekuje sljedećeg tjedna.  

Oko 60 tisuća ljudi na prosvjedu

46-godišnji Giorgos Golas iz grada Ptolemaida na sjeveru grčke rekao je za CNN kako je na prosvjed došao jer se osjeća “ranjivo”.

“Ne želimo dogovor koji nas neće zaštititi od teritorijalnih pretenzija”, rekao je Golas na prosvjedu za koji grčka policija tvrdi da je okupio oko 60 tisuća ljudi. A BBC javlja kako je među prosvjednicima bilo i svećenika odjevenih u crne mantije. 

“Ne možemo probaviti ovaj dogovor da damo našu Makedoniju, našu povijest”, rekla je za Reuters 67-godišnja Amalia Savrami.

Prosvjednici bacali kamenje i Molotovljeve koktele, policija uzvratila suzavcem

U jednom trenutku nedaleko od zgrade parlamenta izbila je tučnjava jer su maskirani prosvjednici počeli bacati kamenje i Molotovljeve bombe na policajce. Policija je odgovorila suzavcima te je spriječila prosvjednike koji su nosili gas-maske da uđu u zgradu parlamenta.

Osim prosvjeda u Ateni, na sjeveru zemlje blokiran autoput

Osim prosvjeda u Ateni, na sjeveru Grčke u znak potpore blokiran je autoput.

Grčki premijer Alexis Tsipras izjavio je kako je njegova “patriotska dužnost” da ispoštuje dogovor unatoč političkoj cijeni koju bi mogao platiti.

Obje zemlje nalaze se pod pritiskom da riješe spor jer zemlje zapada vide integraciju balkanskih država u EU I NATO kao korak naprijed u osiguravanju stabilnosti ove regije. 

Lokalni stanovnici kažu da je skup u Ateni bio najveći zadnjih desetljeća, daleko premašivši prosvjede protiv štednje ranijih godina.

Makedonski premijer Zoran Zaev je nastojao ubrzati put zemlje prema NATO-u i EU rješavajući desetljećima star spor o imenu s Grčkom nastao već proglašenjem neovisnosti Makedonije 1991.

Grčka se suglasila da, dok se ne riješi spor oko imena, njezin sjeverni susjed s dva milijuna stanovnika može nositi ime Bivša Jugoslavenska Republika Makedonija pod kojim je primljen u Ujedinjene narode 1993.

Sporazum dviju zemalja potpisan na obali Prespanskog jezera u lipnju 2018. pozdravio je kao uspjeh grčki premijer Alexis Tsipras čija je lijevo-desna koalicija došla na vlast 2015. On je preživio glasanje o povjerenju u parlamentu nakon što je manji koalicijski partner izašao iz koalicije zbog sporazuma o imenu Makedonije.

Sporazum sa Skopljem pokvario je odnose Tsipraove ljevičarske Syrize s desnom Neovisnom grčkom strankom, njezinim koalicijskim partnerom, koja je prigovorila uporabi imena Makedonija u dogovorenom imenu.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara