VIDEO U Južnoj Koreji otkriven ruski brod s blagom potopljen prije 113 godina

VIDEO U Južnoj Koreji otkriven ruski brod s blagom potopljen prije 113 godina
Foto: EPA

RUSKI vojni brod, potopljen prije 113 godina, otkriven je blizu obale Južne Koreje, a istraživači vjeruju da se na njemu nalazi zlato vrijedno više od 100 milijardi funti. 

Oklopljeni krstaš ruske Carske mornarice, Dimitrij Donskoj, potopljen je u bitki s Japancima u svibnju 1905. godine, a olupina je nađena samo kilometar od obala južnokorejskog otoka Ulleungdoa, na dubini od oko 500 metara. 

Brod su našli istraživači iz Južne Koreje, Velike Britanije i Kanade, a pomoću male podmornice snimili su palubne topove i sidra, dok je na krmi još čitljiv naziv broda. Dimitrij Donskoj, krstarica od šest tisuća tona nosivosti, porinuta je 1883. u Sankt Peterburgu, a pokretali su je kotlovi na ugljen, ali i tri jarbola s jedrima. 

Veliki dio ruske carske flote bio je potopljen u bitci kod Tsushime, a Dimitrij Donskoj, koji je nosio oko 200 tona zlatnih poluga i novčiće, potopljen je 29. svibnja 1905, kada je plovio prema Vladivostoku. Pritom je poginulo 60 od 591 člana posade.  

Kompanija Shinil namjerava brod izvaditi u listopadu, a već je izvijestila da će polovica svega nađenog biti vraćena ruskoj vladi. 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara