VIDEO U prosvjedima u Keniji najmanje 5 mrtvih, policija: "Kamenovala ih je bijesna rulja"

VIDEO U prosvjedima u Keniji najmanje 5 mrtvih, policija: "Kamenovala ih je bijesna rulja"
Screenshot: YouTube
 
NAJMANJE pet osoba je ubijeno u petak u Keniji dok je policija pokušavala rastjerati pobornike opozicijskog vođe, javlja Reuters.
 
Sljedbenici opozicijskog vođe Raile Odinge pratili su ga iz zračne luke do centra Nairobija, a policija je na konvoj u kojem je putovao ispalila suzavac te vodenim topovima pokušala spriječiti njihov dolazak u glavni grad.
 
Neki od opozicijskih prosvjednika bacali su kamenje na policiju te zapalili dva vozila, uključujući policijski kombi. Fotograf Reutersa vidio je dva tijela s prostrjelnim ranama na tlu dok se policija borila s prosvjednicima na glavnim ulicama Nairobija.
 
 
U krvoproliću tijekom izbora poginulo najmanje 66 osoba
 
Policija je izjavila da je "bijesna rulja kamenovala pet osoba" nakon što su uhvaćene u krađi te porekla da je koristila pretjeranu silu protiv opozicijskih prosvjednika. 
Tekst se nastavlja ispod oglasa
 
Odinga i sljedbenici uspjeli su stići do glavnog gradskog parka, gdje je vođa opozicije trebao održati govor na skupu koji je ranije zabranjen. Odinga je okrivio predsjednika Uhurua Kenyattu za nasilje.
 
Odinga je pozvao na "Pokret nacionalnog otpora" u znak prosvjeda protiv rezultata ponovljenih predsjedničkih izbora prošlog mjeseca, na kojima je Kenyatta osvojio drugi petogodišnji mandat s 98 posto glasova nakon što je Odinga bojkotirao natjecanje. Samo 39 posto glasača je izašlo na izbore.
 
Vrhovni sud je naredio ponavljanje izbora nakon poništenja rezultata u kolovozu. Politička kriza ugrozila je stabilnost u Keniji, a oduženi proces izbora poremetio je ekonomiju. Aktivisti za ljudska prava objavili su da je najmanje 66 ljudi poginulo u krvoproliću tijekom dvaju izbora.
 
Želite li momentalno primiti obavijest o svakom objavljenom članku vezanom uz Keniju, instalirajte Index.me aplikaciju i pretplatite se besplatno na tag: Kenija.
 
Index.me aplikaciju za android besplatno možete preuzeti na ovom linku, dok iPhone aplikaciju možete preuzeti ovdje.
 
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara