VIDEO Vlada usvojila nove mjere, Plenković najavio rezove u javnom sektoru

VIDEO Vlada usvojila nove mjere, Plenković najavio rezove u javnom sektoru
Foto: Patrik Macek/PIXSELL

NEŠTO poslije 10 sati počela je sjednica vlade na kojoj je usvojen takozvani travanjski paket mjera za pomoć gospodarstvu za vrijeme epidemije koronavirusa.

Također, glavna tema bile su mjere borbe protiv koronavirusa te aktivnosti stožera.

Prvi je uzeo riječ Plenković.

"Prije svega bih se želio zahvaliti svima koji proteklih mjesec dana, u ovom ožujku kojeg ćemo se dugo sjećati, rade sve da spriječe širenje zaraze", rekao je Plenković. Zahvalio je zdravstvenom osoblju.

"Pozivam sve na strpljivost. Ovo nije lako, ova nagla promjena nikome nije laka", rekao je Plenković.

Pozvao je sve na povjerenje "svim sastavnicama vlasti, struci".

"Struka je ključna. Naše odluke ne temelje se na politici, one se temelje na procjenama onih koji su svoje živote posvetili borbama protiv zaraznih bolesti", rekao je Plenković.

"Trenutno se s ovom epidemijom borimo metodologijom ranijih stoljeća, odvajanjem zaraženih od zdravih, to je jedina metoda koja sada daje rezultate", rekao je.

"Puno bogatije zemlje nemaju ovakve rezultate kakve ima Hrvatska", dodao je.

"Ujedno, ova je pandemija izazvala nezamislive posljedice na naše gospodarstvo, na osjećaj društva što nam se zbiva. Mi smo u fazi prilagodbe. Zbog toga je prvih 20-ak točaka vlade posvećeno borbi protiv koronavirusa. Jedna je ključna poruka: država povlači poteze, stat ćemo iza hrvatskog radnika i iza gospodarstvenika", rekao je Plenković.

"Uz ove mjere vlada će raditi i na tome kako jednom kad ova epidemija završi, što prije i što učinkovitije ponovo pokrenuti gospodarstvo i poslovanje", rekao je premijer.

Plenković kaže da privatni i javni sektor moraju biti solidarni: "Ovo će zahtijevati odricanja od svih"

"Apeliram na temeljno načelo, a to je načelo solidarnosti. Svi skupa, bili u privatnom ili javnom sektoru, moramo biti svjesni da teret moramo iznijeti solidarno. To će zahtijevati odricanja od svih", rekao je Plenković. Dakle, Plenković je kazao kako ni ljudi koji se plaćaju iz proračuna neće biti neokrznuti ovom krizom.

Nadalje, Plenković je rekao da se traže što povoljniji izvori financiranja.

"Moramo biti svi u istom brodu. Mi to i jesmo. Vjerujem da su ove mjere dobro kalibrirane, one su nastavak prvog seta mjera, one su isto bile dobro kalibrirane u tom trenutku", rekao je Plenković.

Beroš kaže da imamo linearni rast

Time je Plenković zaključio uvod. Riječ je uzeo ministar Vili Beroš.

"Na globalnoj razini potvrđeno je 936.170 oboljelih. Jučerašnje izvješće o nalazima u Hrvatskoj pokazuje da je od 7680 testiranih njih 936 pozitivno. To je 12,52 posto.

Beroš kaže da je nakon potresa u Zagrebu rast ostao linearan.

"Sve dosad uvedene restriktivne mjere temeljene su na znanstvenim dostignućima", rekao je Beroš. Pokazao je i graf o mjerama po europskim zemljama.

"Manjina koja negira epidemiju ugrožava odgovorne i poništava prednost koju smo dobili pravovremenom pripremom", rekao je Beroš o onima koji krše mjere Stožera.

"Uspjeli smo prolongirati eksponencijalni rast, a budućnost ovisi o svakom pojedincu", rekao je Beroš. Pozvao je sve da ostanu doma.

Božinović komentirao aktivnosti Stožera

Riječ je potom uzeo Davor Božinović koji je ponovio što je Stožer radio zadnjih mjesec dana.

"Redovito se zasjeda već 36 dana. S tim da je Stožer donosio i mjere o potresu", rekao je Božinović.

"Sve mjere su privremene i bit će na snazi onoliko dugo koliko za njima bude potreba", rekao je Božinović govoreći o mjerama. Rekao je da su zadovoljni ponašanjem građana te da zbog toga Hrvatska nema eksponencijalni rast.

"Ima građana koji ne poštuju mjere, posebno samoizolacije. I s time se nosimo", rekao je Božinović.

Zahvalio je i medijima na praćenju pandemije.

Marić ponovio mjere

Onda se prešlo na treću točku, a to je travanjski paket gospodarskih mjera. To je predstavio Zdravko Marić.

"Prijedlog zaključka kao prva i sveobuhvatna točka svih ovih osam točaka utvrđuje mjere pomoći gospodarstvu", rekao je Marić.

"Ta prva mjera je povećanje pomoći poduzetnicima s 3250 na 4000 kuna za isplaćivanje plaća. Mi kažemo da ovo nije plaća, nadamo se da će mnogi poduzetnici svojim radnicima moći više isplatiti od ovog iznosa", rekao je Marić. > Opširnije

Osim toga, Vlada je zaključkom zadužila proračunske i izvanproračunske korisnike za provedbu mjera usmjerenih na ograničavanje korištenja sredstava predviđenih proračunom.

Ujedno je najavila i da će pokrenuti pregovore sa socijalnim partnerima o visini osnovice za izračun plaće državnih službenika i namještenika te zaposlenih u javnim službama za 2020. godinu, kao i o isplati određenih materijalnih prava ugovorenih kolektivnim ugovorima te prava iz sklopljenih sporazuma o uvećanju koeficijenata složenosti poslova i dodataka na osnovnu plaću.

Cappelli o promjenama u turizmu

Predstavljene su i neke promjene u turizmu.

Riječ je dopunama zakona o turističkim zajednicama i promicanju hrvatskog turizma, turističkoj pristojbi, pružanju usluga u turizmu i o ugostiteljskoj djelatnosti.

Uz to, dopunjene su uredba o postupku, načinu i uvjetima za dobivanje koncesije na turističkom zemljištu u kampovima u suvlasništvu RH, kao i uredba o načinu, postupku i uvjetima procjene vrijednosti i prodaje turističkog zemljišta u vlasništvu jedinice lokalne samouprave te načinu, postupku i uvjetima za dobivanje koncesije na preostalom turističkom zemljištu u vlasništvu jedinice lokalne samouprave.

Te se zakonske i podzakonske izmjene turističkih propisa donose u sklopu vladine pomoći gospodarstvu u borbi s krizom zbog koronavirusa.

"Naš je interes u ovim okolnostima sačuvati turistički sektor, njegova radna mjesta i osigurati likvidnost, a nastavit ćemo i pratiti daljnji razvoj situacije te po potrebi reagirati", rekao je ministar turizma Gari Cappelli, dodajući da zakonske izmjene i dopune idu za financijskim i administrativnim rasterećenjem turističkih poduzetnika te privatnih iznajmljivača, kao i osiguranjem likvidnosti turističkih zajednica. > Opširnije ovdje

Božinović: Sve mjere su privremene

Sve mjere u borbi protiv koronavirusa su privremene i bit će na snazi samo koliko to bude potrebno, naglasio je u četvrtak na sjednici vlade njezin potpredsjednik, ministar unutarnjih poslova i voditelj Nacionalnog stožera civilne zaštite Davor Božinović.

"Sve mjere donesene su prema uputama struke isključivo zato jer nastojimo na najbolji mogući način temeljem raspoloživog iskustva zaštititi naše građane. Pri tome vodimo računa da sva ograničenja donesena radi sprečavanja širenja koronavirusa i zaštite ljudskih života budu razmjerna i uravnotežena", kazao je Božinović.

Stožer civilne zaštite od proglašenja epidemije donio je ukupno 22 odluke kojima su ograničena društvena okupljanja, rad trgovina i pojedinih uslužnih djelatnosti te održavanje događaja jer je socijalno distanciranje jedini način usporavanja širenja bolesti, napomenuo je.

Prva sjednica u Ravnateljstvu civilne zaštite održana je 25. veljače, kada je zabilježen prvi slučaj oboljelog od koronavirusa u Hrvatskoj. Nacionalni stožer civilne zaštite redovito zasjeda već 36 dana, pri čemu paralelno uz praćenje koronavirusa donosi određene mjere za saniranje potresa u Zagrebu i okolici.

Božinović je precizirao da na suzbijanju zaraze trenutno radi 72.000 osoba iz zdravstvenog sustava, dok je na dnevnoj bazi angažirano 7000 policajaca koji, uz svoje redovite poslove, osiguravaju provođenje mjera, odluka i uputa Stožera civilne zaštite.

Uz njih, angažirano je 1000 vatrogasaca, 5600 osoba koje uključuje zaposlenike i volontere Hrvatskog crvenog križa te 140 pripadnika Hrvatske gorske službe spašavanja.

Na lokalnim razinama trenutno djeluje 577 stožera civilne zaštite s ukupno 4914 članova, na terenu je angažirano 2140 povjerenika, dok su aktivirane 73 postrojbe civilne zaštite s 3324 pripadnika, precizirao je Božinović.

U suzbijanja širenja virusa i saniranja posljedica potresa sudjeluju i pripadnici Hrvatske vojske, koji su u skladu sa zahtjevima Stožera pružili logističku pomoć za potrebe opremanja prostora za smještaj oboljelih osoba, te u čišćenju središta Zagreba nakon potresa, dodao je.

"Ohrabrujuće je što veliki dio stanovništva poštuje propisane mjere, to ujedno daje rezultate. Rast broja zaraženih i dalje je linearan pa smo zasad zadovoljni dinamikom širenja bolesti. Da tako ostane, još jednom pozivamo građane da slušaju upute nadležnih tijela i poštuju propisane mjere. Ima građana koji ne poštuju mjere, posebno samoizolacije, i s time se nosimo", zaključio je Božinović.

Božinović o osobnim i vozačkim dozvolama

Božinović je kazao da se do sada dosta dolazilo na šaltere zbog osobnih, vozačkih i slično. Kako je kazao, nada se da će se to promijeniti u budućnosti te da će se implementirati stvari koje su se užurbano uvele za vrijeme pandemije, a tiču se korištenja interneta kod izdavanja raznih dokumenta.

Sad je predložio da osobne iskaznice i vozačke dozvole koje su istekle vrijede još 30 dana.

"Slobodni smo predložiti izmjene zakona o osobnoj iskaznici. Predlažemo da se ranije iskaznice smatraju valjanima najdalje 30 dana od isteka roka stare osobne", rekao je Božinović.

"Predlaže se da vozači najduže 30 dana ne moraju iskazivati zahtjev za novom dozvolom nakon što im istekne stara", predložio je Božinović.

To ne vrijedi za registraciju vozila. Tehnički pregled i dalje će se morati obavljati u roku.

"Prijedlogom dopuna nije obuhvaćen tehnički pregled vozila koji će se i dalje raditi u rokovima zbog sigurnosti na cestama", rekao je Božinović.

"Predlaže se da se dopusti korištenje putovnice kojoj je istekao rok trajanja do 30 dana, posebno zbog vraćanja hrvatskih državljana", dodao je.

Točke su prihvaćene.

Vučković najavila interventni otkup 500 tisuća litara mlijeka

Ministrica poljoprivrede Marija Vučković najavila je da se planira interventni otkup oko 500 tisuća litara mlijeka kao mjera pomoći malim mljekarama s problemima u poslovanju uzrokovanih koronavirusom.

Izvanredna mjera otkupa mlijeka odnosi se na male mljekare, koje otkupljuju do 14 milijuna litara godišnje, a njih je 28.

Naime, s obzirom na otežan pristup tržnicama i na nemogućnost prodaje takvih mljekara u specijaliziranim zatvorenim subjektima, došlo je do viškova, skladišta su napunjena, što bi posljedično na određenim područjima moglo rezultirati prestankom otkupa mlijeka s malih mliječnih farmi, kazala je Vučković uoči sjednice  lade.

Sadašnja predviđanja pokazuju da bi viška maksimalno do 10. svibnja moglo biti nešto više od dva milijuna litara.

"Mislimo da neće biti toliko, ali smo rezervirali i predviđamo sada prvi takav višak od oko 500 tisuća litara otkupiti i donirati u lancu opskrbe hrane ovlaštenim posrednicima. To je interventni otkup i na taj se način pomaže i malim mljekarskim farmama i malim mljekarama", rekla je Vučković.

Na pitanje planira li se interventni otkup voća i povrća, rekla je kako se za sada nastoji pomoći voćarima i povrćarima kroz suradnju s trgovačkim lancima.

"Pokušat ćemo formirati i digitalnu burzu, a na kraju, ako ne bude funkcioniralo tržište, u ovakvim vremenima zadaća je države da pokuša naći rješenje za eventualne viškove i održati proizvodnju", rekla je Vučković, koja smatra da će se u tome uspjeti.

Uskoro opširnije

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara