VIDEO Ženama na Islandu dojadilo raditi besplatno, u 14.38h otišle s posla i prosvjedovale

VIDEO Ženama na Islandu dojadilo raditi besplatno, u 14.38h otišle s posla i prosvjedovale

Foto: Twitter

TISUĆE žena na Islandu odlučile su u ponedjeljak izaći na ulice kako bi provjedovale zbog rodnog jaza u plaćama. Naime, radnice na Islandu zarađuju od 14 do 18 posto manje od muškaraca, što znači da žene efektivno rade besplatno nakon 14.38 sati na svojim radnim mjestima.

Prosvjed je organiziran po uzoru na Crni ponedjeljak 1975. godine, generalni štrajk kada je 90 posto građanki Islanda odbilo raditi, kuhati i paziti na djecu.

Rodni jaz u plaćama ni u toj zemlji još uvijek nije iskorijenjen.


Hrvatice mjesec dana u godini rade - besplatno

Razlike u plaćama muškaraca i žena jedna je od onih stvari koja na radnom mjestu izaziva najviše prijepora i žene u Europi u prosjeku zarađuju skoro 17 posto manje od muškaraca, pokazuju podaci londonske agencije Expert Market koja je među 40 zemalja Hrvatsku svrstala na 6. mjesto, s razlikom u plaćama muškaraca i žena od 7,40 posto.

Prva na ljestvici i s najmanjom razlikom između zarade muškaraca i žena je Slovenija, gdje razlika iznosi 3,20 posto, dok je na samom začelju BiH gdje žene zarađuju čak 46 posto manje u odnosu na muške kolege.

Expert Market je također izračunao u kojem trenutku u tekućoj godini žene u Europi počinju raditi besplatno u odnosu na muškarce. Slovenke, koje najbolje stoje na ljestvici, počinju besplatno raditi 18. prosinca, drugoplasirana Malta, s razlikom u plaćama od 5,10 posto 11. prosinca, a trećeplasirana Poljska, s razlikom od 6,40 posto nauštrb žena, 7. prosinca. Hrvatice besplatno rade od 3. prosinca pa do kraja godine.

 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
;
Učitavanje komentara