VIDEO Znanstvenici došli na dno Velike plave rupe i otkrili nešto dosad neviđeno

VIDEO Znanstvenici došli na dno Velike plave rupe i otkrili nešto dosad neviđeno
Screenshot: YouTube/Discovery

EKIPA znanstvenika među kojima je i vlasnik Virgina, milijarder Richard Branson, vratila se s važne misije na dno Velike plave rupe u Belizeu s uzbudljivim nalazima. Velika plava rupa je najveća svjetska vrtača, promjera nevjerojatnih 300 metara i dubine 125 metara. U ekipi je bio i Fabien Cousteau, unuk slavnog francuskog podvodnog istraživača Jacquesa Cousteaua, koji je 1971. godine otkrio Veliku plavu rupu. Ekspedicija je započela u prosincu 2018., a namjera je bila otkriti što se nalazi na dnu Velike plave rupe, piše CNN Travel.

Koristeći dvije podmornice, ekspedicija je snimila nove fotografije i videozapise unutrašnjosti Velike plave rupe i sačinila prvu 3D kartu unutrašnjosti. ”Napravili smo kompletnu sonarnu mapu od 360 stupnjeva. Izgleda zaista kul, sonar je skenirao cijelu 300-metarsku rupu", rekla je Erika Bergman, glavna pilotkinja, oceanografkinja i operativna menadžerica.

Otkriveni dosad neviđeni stalaktiti

Bergman kaže kako među najuzbudljivija otkrića spadaju dosad neviđeni stalaktiti, mineralne formacije u obliku ledenica, na oko 120 metara dubine, vrlo blizu dnu. "To je bilo prilično uzbudljivo jer dosad se nije znalo da postoje." Bergman je oduševljena iskustvom zaranjanja u tamne dubine: "Jedna od luđih stvari u rupi je sloj sumporovodika. U njemu nestaje karipsko sunce i sve se pretvara u potpuno crnilo. Tamo uopće nema kisika i ne postoji nikakav život."

No zahvaljujući sonaru visoke rezolucije, Bergman i njeni suradnici mogli su vidjeti što sadrži rupa. "Na udaljenosti od 20 do 30 metara od stalaktita ili zida rupe mogu se savršeno vidjeti svi detalji, bolje nego što bismo vidjeli vlastitim očima", kaže Erika Bergman.

Zanimljivo je da znanstvena ekipa nije mogla identificirati sve što je pronašla. Neki nalazi s dna rupe još nisu identificirani, a Bergman kaže kako ostaju "otvoreni za interpretaciju".

Pronašli i plastiku

Istraživači su bili jako zadovoljni spoznajom da je Velika plava rupa prilično čista. "Pronašli smo tek dva ili tri mala komada plastike", rekla je Bergman, naglasivši da je to umnogome plod rada Društva Belize Audubon, koje nastoji zaštititi rupu.

"Lijepo je da postoje i ovakvi prostori na našem planetu. Većina njih nalazi se u oceanima, ostali su točno onakvi kakvi su bili tisućama godina i ostat će takvi još tisućama godina u budućnosti", objasnila je Bergman, rekavši još kako je ljudski utjecaj u Velikoj plavoj rupi gotovo nevidljiv.

Ekspedicija Blue Hole Belize 2018 prenošena je uživo na Discovery Channelu u nedjelju 2. prosinca 2018. Ideja je bila emitirati uživo s dna rupe. To se pokazalo zahtjevnim, ali je istraživačka ekipa ipak pronašla način da svoje iskustvo pošalje u domove ljudi. "Zaronili smo jutro prije snimanja i potom emitirali s broda i jasno naglasili da se radi o snimci staroj nekoliko sati", rekla je Bergman.

Planiraju sljedeću ekspediciju

Ona i njena ekipa žele pronaći i druge inovativne načine kako bi sliku iz oceana poslali na osobne uređaje. Kao primjer je istaknula Međunarodnu svemirsku stanicu i način na koji astronauti šalju live poruke iz svemira te se tako povezuju s ljudima. "Mislim da se live interakcijom postiže vezivanje ljudi i daje im se prilika da se zainteresiraju za istraživanje oceanskih dubina", smatra Bergman.

Nakon zarona 2. prosinca, brodovi su ostali uz Veliku plavu rupu još dva tjedna, kako bi prikupili sve podatke za sonarnu kartu od 360 stupnjeva. "Nismo ostavili nikakvu opremu. Napravili smo snimke i ostavili samo tragove", rekla je Bergman.

Ista ekipa istraživača već planira sljedeću ekspediciju na vode oko Britanskih Djevičanskih otoka. Neće biti javljanja uživo, ali nadaju se pronaći i snimiti podjednako uzbudljive nalaze.  

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara