Vijeće sigurnosti podijeljeno oko Iraka

VIJEĆE sigurnosti je pokazalo je oštru podijeljenost oko dva suprotstavljena plana razoružanja Iraka.

´Imali smo veoma intenzivan sastanak koji je trajao mnogo sati zbog bitne rasprave o pitanju kako nastaviti politiku prema Iraku´, rekao je novinarima njemački predstavnik Guenter Pleuger čija zemlja u veljači predsjeda 15-članim tijelom.

On je dodao da će se rasprava o dva prijedloga koja su podnesena Vijeću sigurnosti u ponedjeljak nastaviti sljedećega tjedna.

Vijeće sigurnosti je iza zatvorenih vrata raspravljalo o američko-britansko-španjolskom nacrtu rezolucije koji praktički traži odobrenje za vojnu akciju u Iraku i francusko-njemačko-ruski memorandum koji kaže da nema razloga za uporabu sile i da treba nastaviti inspekcije u Iraku.

Britanski veleposlanik pri UN-u Jeremy Greenstock kazao je kako Rezolucija 1441 koja je uspostavila sadašnju inspekciju u Iraku tražila da Irak trenutno, bezuvjetno i aktivno udovolji zahtjevima Ujedinjenih Naroda. ´Da li se to događa?´, upitao je on. ´Ne, inspektori to nisu izvijestili niti jedanput.´

Francuski veleposlanik Jean-Marc de La Sabliere rekao je da je rasprava pokazala ´da većina članica misli da još nije došlo vrijeme da se ide u rat´.

U podijeljenom Vijeću sigurnosti, gdje su na jednoj strani Sjedinjene Države, Velika Britanija, Španjolska i Bugarska, a na drugoj Francuska, Njemačka, Rusija, Kina i Sirija, sve oči su uprte u neodlučne glasove Meksika, Čilea, Pakistana, Angole, Kameruna i Gvineje.

Sjedinjene Države trebaju devet glasova za prolaz svoje rezolucije u Vijeću sigurnsoti, uz uvjet da nijedna stalna članica ne uloži veto, a za sada imaju četiri uključujući i svoj.

Nekoliko veleposlanika pozvalo je na jedinstvo Vijeća.

Čileanski veleposlanik pri UN-u Gabriel Valdez je kazao kako podupire kompromisni prijedlog sličan onom kojeg je predložila Kanada, a koji je Washington već odbacio.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

On je kazao kako se Čile zalaže za ´mehanizam rješenja ove krize koji bi uključio kratke i određene rokove za dovršenje inspekcije´.

Kanada je, mada nije član Vijeća sigurnosti, predložila kompromisni prijedlog koji bi postavio Iraku ultimatume u sasvim konkretnim pitanjima razoružanja koje bi morao zadovoljiti do 28. ožujka ili se suočiti s ratom.

Rusija spremna na veto na britansko-američku rezoluciju o Iraku

Rusija je spremna uložiti veto na američko-britansku rezoluciju u Vijeću sigurnosti UN-a kojom bi se odobrila primjena sile protiv Iraka ako bi takav korak bio potreban za očuvanje ´međunarodne stabilnosti´, rekao je ministar vanjskih poslova Igor Ivanov.

´Rusija ima pravo uložiti veto u Vijeću sigurnosti UN-a i iskoristit će ga ako je to u interesu međunarodne stabilnosti´, izjavio je Ivanov na konferenciji za novinare u Pekingu.

Njegova je izjava slijedila dan nakon što su Kina i Rusija objavile zajedničko priopćenje u kojem stoji da se rat s Irakom ´može i treba izbjeći´. One su također tražile da se UN-ovim inspektorima za oružje dade više vremena za posao u inspekcija u Iraku.

Govoreći o Sjevernoj Koreji, Ivanov je rekao da prijetnje neće pomoći u rješavanju spora između Pjongjanga i Washingtona.

Na novinarski upit kako on gleda na sjevernokorejske prijetnje, Ivanov je odgovorio: ´Mi mislimo da metode prijetnji nisu rješenje problema´.

´Rješenje problema može se postići samo kroz dijalog i politička sredstva´, kazao je on komentirajući izvješća iz Tokija i Washingtona da se Sjeverna Koreja sprema pokrenuti proizvodnju plutonija. 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara