Vijeće sigurnosti UN-a raspravlja danas o Kosovu

REDOVNA sjednica Vijeća sigurnosti posvećena Kosovu biti će održana danas u New Yorku, na kojoj neće biti govora o prijedlogu rješenja statusa Kosova Marttija Ahtisaarija predanog Vijeću prošlog četvrtka, prenosi B92.

Na ovoj će sjednici šef UNMIK-a, Joakim Rikker, podnijeti detaljan tromjesečni izvještaj o radu Misije UN-a koji se odnosi na razdoblje od studenog prošle godine do veljače 2007., i za kojeg je najavio da će biti pozitivan.

"Moći ćemo izvijestiti da je u posljednja tri mjeseca došlo do napretka, ali da još ima problema na čijem rješavanju treba raditi. Kosovske institucije trebaju nastaviti rad na standardima, posebno onim koji se tiču povratka raseljenih i provođenja zakona. Ostvarivanje standarda postalo je dio plana Europske unije za Kosovo", rekao je Rikker u Prištini.

S druge strane, predsjednica Koordinacijskog centra za Kosovo i Metohiju, Sanda Rašković-Ivić, na toj će sjednici pobijati stav da izvještaj o ispunjenju standarda na Kosovu može biti pozitivan. Njezin govor će biti usmjeren prvenstveno na neprovođenje standarda.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Imat ću priliku govoriti i o 52 incidenta u posljednja tri mjeseca na Kosovu, o tome da nema povratka, slobode kretanja i sigurnosti na Kosovu, da je stanje kritično i da više sliči na konflikt, nego na postkonfliktni period", izjavila je Rašković-Ivić za B92, te naglasila da u Srbiji prevladava stav da se pregovori o statusu Kosova moraju nastaviti, te da će sjednica za njih poslužiti za lobiranje u tom smjeru.

Osim u New Yorku, o Kosovu će se raspravljati i u Washingtonu, gdje će se predstavnik za vanjsku politiku i sigurnost Javier Solana sastati sa državnom tajnicom SAD-a Condoleezzom Rice. Rasprava o Ahtisaarijevom prijedlogu trebala bi se održati početkom travnja.

A.B.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara