Vijeće sigurnosti UN-a uvelo sankcije protiv Sjeverne Koreje

Vijeće sigurnosti UN-a uvelo sankcije protiv Sjeverne Koreje

VIJEĆE sigurnosti UN-a je na svojoj jučerašnjoj sjednici jednoglasno donijelo rezoluciju kojom se od Sjeverne Koreje zahtijeva da prekine testiranje dalekometnih projektila te uvelo sankcije temeljem kojih je svim državama-članicama UN zabranjeno Sjevernoj Koreji prodavati tehnologiju za razvoj projektila odnosno oružja za masovno uništenje. Ista rezolucija od država-članica također zabranjuje kupovinu projektila ili oružja za masovno uništavanje od Sjeverne Koreje.

Ta rezolucija predstavlja simboličnu pobjedu američke diplomacije, koja je izrazila duboko nezadovoljstvo sjevernokorejskim testovima projektila od kojih jedan - "Taepodong 2" - teoretski može doseći američki teritorij. Za oštru rezoluciju se zalagao i Japan, koji se smatra neposredno ugroženim od sjevernokorejskog zveckanja oružjem.

Međutim, nastojanje da se u rezoluciju uvede opcija primjene Poglavlja VII Povelje UN - koja omogućava korištenje oružane sile - je odbačena nakon što se tome najoštrije usprotivila Kina, članica Vijeća sigurnosti s pravom veta i najvjerniji sjevernokorejski saveznik.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Pak Gil Yon, sjevernokorejski ambasador pri UN, na rezoluciju je odgovorio izjavom prema kojoj se njegova država ne smatra obveznom poštovati njene odredbe, jer testiranjem projektila samo koristi svoje "pravo na samoobranu". Pak Gil Yon je rekao da su testovi reakcija na američke "agresivne namjere", odnosno da su SAD i Sjeverna Koreja u pravnom smislu još uvijek u ratnom stanju, podsjetivši da je korejski rat 1953. godine završen tek sporazumom o primirju.

D.A.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara