Vijeće za medije HHO-a: Neprihvatljiva saborska rasprava o HRT-u

VIJEĆE za medije Hrvatskog helsinškog odbora za ljudska prava (HHO) smatra razinu i ton saborske rasprave o HRT-u potpuno neprihvatljivima.

"Ta je saborska rasprava neskrivena težnja vladajućeg bloka da konačno uspostavi programsku kontrolu HRT-a i uspostavi vodstvo od povjerenja na Prisavlju", navodi HHO u današnjem priopćenju.

Vladajući blok zastupnika ojačan slobodnim strijelcima upustio se u pretežno žestoku kritiku ovogodišnjih emisija (od posljednje Latinice o Tuđmanovoj političkoj ostavštini i one o zastupničkim privilegijama do, primjerice, prešućivanja jedne vijesti o predsjedniku Sabora), ocjenjuje Vijeće za medije HHO-a.

Zapanjujućom smatra lakoću kojom, kako navode, narodni tribuni tragičnu sudbinu jednog branitelja koriste za politički obračun i kojom programu pripisuju antihrvatsko obilježje ili ljevičarsku isključivost.

U priopćenju se uz ostalo tvrdi kako po mišljenju vladajućeg bloka HRT ne bi smio obavljati funkciju kritike i kontrole vlasti, jer je ustanova formalno u državnom vlasništvu.

Navodeći kako u Hrvatskoj ima malo empirijskih istraživanja programa javne televizije Vijeće HHO-a smatra da raspoloživi nalazi ni u kojem slučaju ne potkrjepljuju ocjene koje su izrečene u Sabornici.

Za Hrvatsku televiziju smatraju da je još prije pet godina prestala funkcionirati kao puki propagandni stroj vlasti, ali da je njezin program još daleko od toga da kvaliteno služi interesima javnosti.

"Ona, doduše, nije iskusila bijeg publike, kao javne televizije većine tranzicijskih zemalja, ali je dopustila bijeg funkcije javne službe iz svojega programa. No, razgovor o tim temeljnim i ozbiljnim problemima naprosto je žrtvovan političkom pragmatizmu sumnjive vrijednosti", navodi uz ostalo Vijeće za medije HHO-a te podsjeća Predsjedništvo Hrvatskog sabora na 21 obvezu koje je Hrvatska potpisala pristupajući Vijeću Europe, posebice na poštivanje dokumenata o slobodi medija.

Sabor zaključio raspravu o HRT-u

Hrvatski sabor popodne je zaključio maratonsku raspravu o programskom i financijskom izvješću HRT-a, koju su i jučer i danas obilježile žestoke kritike HDZ-ovih zastupnika na račun HRT-a.

Iako je većina oporbenih zastupnika, prozivajući HDZ da stigmatizira i želi politički porobiti HRT, napustila sabornicu, HDZ-ovi su zastupnici nastavili kritizirati, najavivši da zbog krivotvorenih podataka ne će poduprijeti financijsko, a zbog protuhrvatskog programa, posebno u emisijama "Latinice", ni programsko izvješće HRT-a.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Glavni ravnatelj HRT-a Mirko Galić odbacio je HDZ-ove optužbe da je izvješće o poslovanju "frizirano". "HRT je poslovno stabilan i oni koji govore o zlouporabama to bi morali dokazati", poručio je HDZ-ovim zastupnicima.

Na česte upite kolike su plaće na HRT-u, Galić je odgovorio da je prosječna neto plaća lani bila 5669 kuna, da je njegova 20 tisuća kuna, a kao neutemeljene je odbacio optužbe o isplaćivanju više desetaka tisuća kuna za menadžerske honorare.

Istaknuo je da je 2000., kad došao na čelo HRT-a, zatekao stotinjak menadžerskih ugovora i visoke plaće, da je sve to ukinuo, a zadržao tek deset tzv. posebnih ugovora za najbolje kadrove, no zbog konkurencije na medijskom tržištu nije želio reći kolike su svote u tim ugovorima.

Osvrnuo se i na jučerašnje prozivke Miroslava Rožića iz HSP-a da je na račun HRT-a s obitelji putovao i odsjeo u Bratislavi za nedavna finala Davis cupa.

"Moja obitelj je časna, situirana, ne ovisi o meni i ne koristi se nikad i nigdje i ne će koristiti ničim što bi proizlazilo iz moje dužnosti, a bila njihova privilegija", rekao je Galić. Dodao je da je u Bratislavu išao na poziv Međunarodne teniske federacije, i to ekonomskom klasom, kako je, kaže, i predviđeno odlukom HRT-a.

U brojnim replikama na Galićevo izlaganje HDZ-ovi su zastupnici ustrajali u tvrdnji da HRT nije platio 171 milijun kuna poreza te kako nije točno da je na tržištu jer "ne plaća poreze, a ubire pretplatu" (pristojbu).

HDZ-ovi su zastupnici najkritičniji bili prema "Latinici", posebno najnovijoj emisiji o "Tuđmanovoj ostavštini". Ustvrdili su, uz ostalo, da se ona temelji na lažima, krivotvori hrvatsku povijest, ugrožava i niječe vrijednosti Domovinskog rata, ugrožava obranu hrvatskih generala pred Haaškim sudom.

Predsjednik Programskog vijeća HRT-a Zdenko Ljevak najavio je da će već sutra na sjednici Vijeća zatražiti da se o saborskoj raspravi očituju čelni ljudi programskog i poslovnog vodstva HRT-a.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara