Prvi put u povijesti virus hepatitisa C uočen elektronskim mikroskopom

Prvi put u povijesti virus hepatitisa C uočen elektronskim mikroskopom

Foto: YouTube

VIŠE od četvrt stoljeća nakon što je otkriven, virus hepatitisa C uočen je prvi put elektronskim mikroskopom, rekli su francuski znanstvenici koji drže da bi to moglo pomoći pronalasku cjepiva protiv te bolesti jetre, zvane i "tihi ubojica".

Virus HCV otkriven je 1989. godine, a u obliku malene bijele lipidne kuglice "krije se" među drugima u krvi, objašnjava Jean-Christophe Meunier, voditelj rada opisana u specijaliziranom časopisu Gut.

Sposobnost HCV-a da se skrije činio ga je dosad vizualno neuočljivim, kaže Meunier koji radi u istraživačkoj ustanovi Inserm u Toursu.

Virus hepatitisa C odgovoran je za 130 do 150 milijuna slučajeva hepatitisa C u svijetu te za otprilike 700.00 smrti svake godine.

HCV se naziva "tihim ubojicom", baš kao i virus hepatitisa B jer zaražena osoba dugo vremena možda nema nikakvih simptoma i zato ne zna da je nositelj virusa. No dok protiv virusa B postoji cjepivo, za C tek postoje učinkovite terapije, ali cjepivo još nije pronađeno.

Nalik maloj kuglici

Otkriveni virus nalik je jednostavnoj maloj kuglici usred drugih bijelih masnih kuglica u krvi, kaže Jean-Christophe Meunier.

Virusne čestice imaju posebnu strukturu oblikujući neku vrstu masnog sendviča u čijem je središtu genetski materijal virusa, objašnjava Meunier i dodaje da se veličina virusa razlikuje ovisno o broju slojeva masti.

"Ta struktura potpuno se slaže s prijašnjim radovima u molekularnoj biologiji koji su predviđali takvu organizaciju. Ove opservacije potvrdile su dakle dvadeset pet godina rada znanstvene zajednice", kaže Meunier.

Rad ekipe znanstvenika koju je predvodio omogućila je elektronska mikroskopija sveučilišta u Toursu, a smatraju da je to korak prema pronalasku cjepiva.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara