"Više neće biti optužnica za Hrvate"

"Više neće biti optužnica za Hrvate"
MINISTRICA pravosuđa RH, Vesna Škare Ožbolt, izjavila je danas u Sisku da je "Republika Hrvatska, bez obzira na sadržaj haaških optužnica i onih protiv generala Ivana Čermaka i Mladena Markača i najnovijih šest optužnica za Bosnu i Hercegovinu odlučna ne dopustiti reviziju Domovinskog rata i prošlosti kojoj smo svi bili svjedoci".

"Neće više biti novih optužnica iz Haaga, ali će Hrvatska dobiti vođenje sudskih procesa iz Haaga", rekla je ministrica pravosuđa Škare-Ožbolt, koja je danas bila nazočna na izvanrednoj izbornoj skupštini Županijske organizacije DC-a Sisačko-moslavačke županije u Sisku.

"Iako sud u Haagu sudi pojedincima, a ne državama, Republika Hrvatska će se, zbog sadržaja optužnica, na suđenjima u Haagu uključiti ili kao prijatelj suda, ili kao svjedok, i vjerujem da ćemo uspjeti oboriti navode iz optužnica", dodala je.

Naglasila je i kako je "iz razgovora koje je vodila u Haagu, zaključila da se Hrvatska gleda drugim očima nego druge države u njenom susjedstvu".

"Demokratski centar će Hrvatskom saboru predložiti formiranje međunarodnog ekspertnog tima, koji bi činili dužnosnici međunarodne zajednice i organizacija, diplomati zemalja, generali UN-a i NATO-a, međunarodni stručnjaci, sociolozi, psiholozi, humanitarci i drugi svjedoci koji su tijekom Domovinskog rata dolazili u Hrvatsku i bili svjedoci onoga što se na ovom području događalo", najavila je ministrica Škare-Ožbolt.

Izrazila je i uvjerenje da će "Hrvatski sabor podržati osnutak takvoga međunarodnog ekspertnog tima, i da će taj tim pobiti navode iz optužnica na sudu u Haagu".

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Posebice je istaknula da "u najnovijim haaškim optužnicama za BiH nema ni riječi o svemu što je Republika Hrvatska učinila za Bosnu i Hercegovinu u njenoj obrani od velikosrpske agresije - da je Republika Hrvatska prva država koja je priznala nezavisnu i suverenu BIH, da je pomagala BIH vojno i humanitarno, u skladu s međudržavnim i međunarodnim dogovorima i sporazumima, i da je zbrinula više od 500 tisuća izbjeglica iz BIH i skrbila o njima".

"Zbog svega toga odlučni smo braniti istinu o Domovinskom ratu i pomoći kojoj smo davali BIH", istaknula je ministrica pravosuđa Vesna Škare-Ožbolt.

Najavila je i da će "šestero optuženih za događaje, u BIH u ponedjeljak dragovoljno otići u Haag".

Također je rekla da će "Ministarstvo pravosuđa vrlo brzo Vladi i Hrvatskom saboru predložiti izmjene Ovršnog i Stečajnog zakona".

"Ne mogu biti zaštićeni dužnici, a vjerovnici ne. Ne može se stečajni postupak provoditi 10 godina, ne mogu stečajni upravitelji imati po nekoliko stečajnih postupaka, stečajeve treba preokrenuti u razvojnom smislu, a ne da poduzeća u stečaju propadaju", obrazložila je ministrica buduće prijedloge izmjena tih dvaju zakona.

Dodala je da će Ministarstvo pravosuđa "idućeg utorka predložiti ozbiljne izmjene Zakona o USKOK-u, u smislu davanja jačih ovlasti USKOK-u kako bi se djelotvornije borio protiv organiziranog kriminala, kao jednog od najvećih zala naše društvene stvarnosti".

"Izmjene Zakona o USKOK-u pratit će i cijeli niz drugih mjera, kojima Ministarstvo pravosuđa i Ministarstvo unutarnjih poslova zajedno kreću u borbu protiv organiziranog kriminala", naglasila je ministrica pravosuđa Vesna Škare-Ožbolt.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara