Više od govora mržnje i fake newsa, političari preziru jedino slobodu govora

Više od govora mržnje i fake newsa, političari preziru jedino slobodu govora
Foto: Screenshot, Index

NAŽALOST, napadi na slobodu govora u Hrvatskoj i pokušaji njenog gušenja i suzbijanja se nastavljaju. U današnjem intervjuu ministrica kulture Nina Obuljen Koržinek, vrišteći s naslovnice, iznosi zapanjujuću tvrdnju kako je sloboda govora za osobe s imenom, a ne za anonimce.

Već prije smo doznali da Nina Obuljen Koržinek nema pojma o informatičkim tehnologijama, no upravo je tragično što pokazuje duboko i opasno nepoznavanje i nerazumijevanja Ustava i njime zajamčenih temeljnih ljudskih prava.

"Gospođo Koržinek, sloboda govora je za sve, bez obzira da li su anonimni ili ne"

Ne, gospođo Obuljen Koržinek, sloboda govora je za sve, bez obzira na to jesu li anonimni ili ne. Bit temeljnih ljudskih prava je u tome da se odnose na sve, da su univerzalna i da za njihovo uživanje nije potrebna nikakva "identifikacija" ni dozvola. Ta prava nedjeljivo pripadaju svima, i onima koji nisu hrvatski državljani, pa čak i onima koji su Hrvatsku došli ilegalno. Ona su ista za sve – i najgori kriminalci i zadnja ljudska smeća svejedno i dalje uživaju temeljne slobode i prava zajamčena Ustavom.

Upravo je u domovini slobode govora, Sjedinjenim Američkim Državama, Vrhovni sud opetovano i opetovano potvrdio da je pravo slobodnog i anonimnog govora duboko utkano u temelje američkog ustava. Jedna od presuda Vrhovnog suda, konkretno iz 1995., u slučaju McIntyre protiv Izborne komisije države Ohio kazuje: „Prema našem Ustavu, anonimno pamfletiranje nije opasna, prijevarna praksa, već časna tradicija zagovaranja i neslaganja. Anonimnost je štit od tiranije većine.“ i  „Ono tako služi kao ogledni primjer svrhe Povelje o pravima i Prvog amandmana da posebno: štiti nepopularne pojedince od odmazde – i njihove ideje od gušenja – od ruke netolerantnog društva. Pravo anonimnosti može biti zloupotrijebljeno kada štiti od prijevarnog ponašanja. Ali politički govor po svojoj prirodi ponekad će imati neugodne posljedice, i, općenito, naše društvo daje veću težinu vrijednosti slobode govora nego opasnostima njegove zloupotrebe.“

U normalnoj zemlji ovo bi bio kraj ministričine karijere

Under our Constitution, anonymous pamphleteering is not a pernicious, fraudulent practice, but an honorable tradition of advocacy and of dissent. Anonymity is a shield from the tyranny of the majority.

It thus exemplifies the purpose behind the Bill of Rights, and of the First Amendment in particular: to protect unpopular individuals from retaliation--and their ideas from suppression--at the hand of an intolerant society. The right to remain anonymous may be abused when it shields fraudulent conduct. But political speech by its nature will sometimes have unpalatable consequences, and, in general, our society accords greater weight to the value of free speech than to the dangers of its misuse.

Time je sve rečeno. U bilo kojoj normalnoj zemlji današnji dan bio bi ujedno i posljednji dan političke karijere Nine Obuljen Koržinek. No nije prvi put kako ona pokazuje zabrinjavajuće nepoznavanje situacije u društvu u kojem živi i u kojem predstavlja jedan od stupova izvršne vlasti. Tako je nedavno izjavila kako u hrvatskim medijima nema cenzure i da im pravosuđe nije prijetnja.

Kada čitam ovakve izjave raznih velikodostojanstvenika, često se zapitam jesu li oni samo neinformirane neznalice ili su besprizorni licemjeri. Ministrica možda ne zna, ali u Hrvatskoj – bezbroj je primjera – možete biti osuđeni zbog iznošenja istine koja je, eto, nekoga povrijedila i ranila mu urođenu tankoćutnost. Ovaj sramotni propis izglasala je saborska većina za vrijeme zadnje vlade Zorana Milanovića i SDP-a. Sudovi, u pravilu, sucima dosuđuju bitno veće odštete za navodno pretrpljene duševne boli nego što ih dosuđuju drugim građanima. Također je objavljeno kako je bivša ministrica gospodarstva Martina Dalić priznala (među ostalim i u izjavi danoj USKOKU) kako je osobno spriječila medijske objave, po njoj, za Agrokor i vladu nepovoljnih informacija.

Mislim da je svakom s tri čiste jasno kako u Hrvatskoj imamo ozbiljnih problema s gušenjem slobode govora, posebno medijskih sloboda, kao i sistemskih problema uzrokovanih nefunkcioniranjem i lošim radom pravosudnog sustava. Ukratko, u Hrvatskoj nema vladavine prava, a poput drugih bitnih društvenih sustava i pravosuđe je u rasulu. Čak ni Ustavni sud često ne pomaže, a presude Europskog suda za ljudska prava su rijetke, selektivne i nedostatne. Zakonodavna vlast posebna je priča u poglavlju rastakanja ove tužne zemlje. Donose se hrpe zakona, često priglupih, nastalih bez ikakvog razumijevanja materije, tehnologije, i na kraju, zakonodavnih mehanizama i Ustava. Hrpa često beskorisnih i kontradiktornih propisa praćena je planinom raznih uredbi, zaključaka, obaveznih i inih naputaka koji sve nas utapaju u oceanu korupcije i bezakonja, pravne nesigurnosti i potpune arbitrarnosti.

Orgija zakonodavnog ludila

Ali to nije sve. U nečemu što neodoljivo podsjeća na orgiju zakonodavnog ludila saznajemo kako se pripremaju novi zakoni po kojima će Ministarstvo financija moći, po vlastitom nahođenju, gasiti pristup web stranicama. I ne samo to, moći će potpuno arbitrarno i bez naloga suda poduzetnicima oduzimati računala. Istovremeno, upravo ministrica Nina Obuljen Koržinek najavljuje donošenje zakona kojim će se regulirati nedopušteno ponašanje na internetu, što god to značilo. Paralelno, vlada najavljuje oštru borbu protiv takozvanih lažnih vijesti – fake newsa.

Nikog, izgleda, više nije briga ni za ustavnost, niti zakonitost, a fake news bit će upravo ono što "oni" takvim odrede. To što je izjava da pravo govora ne pripada anonimnima prvorazredni fake news, to nas ne bi trebalo zabrinjavati, zar ne?

Ubuduće, istinu u Hrvatskoj proizvodit će jedino za to ovlašteno ministarstvo istine. Na njegovom će čelu, po svemu sudeći, sjediti upravo ministrica Nina Obuljen Koržinek jer je već pokazala iznimne kvalifikacije za tu odgovornu dužnost. Proces će biti vrlo jednostavan – univerzalne istine utvrđivat će SOA, MUP će ih pendrekom utjerivati u nedokazane glave, a ministarstvo istine će onima koji i dalje drugačije ili nepoćudno misle osigurati prvorazredan osvješćujući i okrepljujući tretman u rekreacijskom i preodgojnom centru Goli otok, gdje će u najboljim hrvatskim demokratskim i uljudbenim tradicijama, usklađenim "unisonim" pjevanjem najljepših arija Male Floramye dobiti priliku da se tijelom i duhom usklade s opće ustanovljenim društvenim i drugim istinama.

*Stavovi izneseni u kolumnama i komentarima su osobni stavovi autora i ne odražavaju nužno stav redakcije Index.hr portala

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara