Više stotina građana Petrinje prosvjedovalo protiv gradonačelnika

Više stotina građana Petrinje prosvjedovalo protiv gradonačelnika
Foto: Nikola Cutuk/PIXSELL

VIŠE stotina građana Petrinje prosvjedovalo je danas ispred gradske uprave jer smatraju da se neodgovorno i nestručno provode gradski projekti, a gradonačelnika su prozvali da se "razbacuje milijunskim iznosima". Svojim ih je pozivom na mirni prosvjed okupila izvanstranačka ženska inicijativa, koja je najviše zamjerki imala na provedbu projekta Aglomeracije, izgradnju sustava vodoopskrbe i odvodnje, koji je grad pretvorio u veliko gradilište, te su upozorili da su im uvjeti života osjetno otežani.

Projekt, vrijedan 435 milijuna kuna, koji se počeo ostvarivati u ljeto 2016. godine, već je trebao biti završen, ali je njegov završetak, kako je rečeno, bez razloga prolongiran do kraja godine. Najviše zamjerki izneseno je na račun gradonačelnika i saborskog zastupnika Darinka Dumbovića (Reformisti), koji, kako je rečeno, netransparentno vodi projekte i "razbacuje se milijunskim iznosima".

U Petrinji nema uvjeta za dostojan život, tvrde prosvjednici 

"Osim što je cijeli grad raskopan i pun rupa, blata ili prašine, u njemu su oronule fasade i skele koje građani plaćaju 200.000 kuna na godinu. Gradonačelnik nas vrijeđa tvrdnjama kako netko stoji iza nas i da smo neinformirani, ali mi smo skupina izvan politike, a ako smo neinformirani, to je njegov propust. Zamjeraju nam što prosvjedujemo u vrijeme skupa u Vukovaru, ali ima nas dovoljno i za Vukovar i za Petrinju. Danas u Petrinji nemamo uvjeta za dostojan život", rekla je uime ženske inicijative Luca Gašpar Šako.

Poručila je da nisu protiv Aglomeracije, ali su protiv "vrlo loše, nekvalitetne i nestručne realizacije projekta". "Tražit ćemo neovisnu reviziju projekta, a sa stanjem ćemo upoznati i sva mjerodavna tijela u EU, iz čijih se fondova projekt financira. Vrijeme je da se kaže dosta ovakvom neodgovornom vođenju projekata", rekla je Gašpar Šako.

Sporan i vodovod koji navodno ima protuzakonitu uporabnu dozvolu

Kao primjer nestručnog projekta na skupu je spomenut i vodovod Petrinja - Lekenik, koji je navodno dobio protuzakonitu uporabnu dozvolu, a zbog loše izvedenih radova još nije u funkciji.

S prosvjeda je upućeno pitanje županu Ivi Žiniću (HDZ) i mjerodavnom županijskom Upravnom odjelu da objasne zbog čega vodovod još ne radi. Nestručnim i neodgovornim prosvjednici smatraju i odabir lokacije za reciklažno dvorište, u središtu petrinjskog prigradskog naselja. Zbog toga su iznijeli zahtjev za promjenu lokacije.Po završetku skupa, kojem su punu potporu svojim sudjelovanje dali i predstavnici Mosta nezavisnih lista, nazočni su građani pozvani da se upišu u knjigu žalbi, koja će se proslijediti gradskoj upravi. Također je simbolično zasađen cvijet i zapaljena svijeća za poginule hrvatske branitelje.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara