Viši savjetnik njemačke vlade upozorava na opasnost nove krize u Europi

Viši savjetnik njemačke vlade upozorava na opasnost nove krize u Europi
Foto: EPA

VIŠI savjetnik njemačke vlade Lars Feld među prvima je upozorio na usporavanje njemačkoga gospodarstva, a u najnovijem razgovoru za britanske medije skrenuo je pozornost i na Italiju predviđajući moguće prelijevanje teškoća i na druge zemlje eurozone.

Viši savjetnik u njemačkom vijeću gospodarskih stručnjaka Feld u razgovoru za BBC iskazao je bojazan od moguće nove financijske krize u Europi. 

Njemačka vlada očekuje rast od svega 0,5 posto u ovoj godini, dok je prije samo par mjeseci očekivala 1,8-postotni rast. Među glavnim razlozima sniženih prognoza izdvaja se proizvodni sektor koji pritišću brojni problemi.

Italija, pak, svim snagama nastoji otkloniti prijetnju nove recesije vodeći bitku s visokim javnim dugom i bankarskom krizom, zbog čega je i dalje ranjiva, upozorava viši savjetnik njemačke vlade u razgovoru za BBC.

"Potencijalna zaraza"

Zbog planirane veće proračunske i potrošnje poreznih prihoda talijanski proračunski manjak i javni dug naglo rastu i na putu su da premaše najviše dopuštene razine u Europskoj uniji dodatno narušavajući financijsku vjerodostojnost zemlje.

Euroskeptična vlada u Rimu opterećena je javnim dugom u visini 132,2 posto BDP-a, prema podacima Eurostata za 2018. - veći dug ima samo Grčka. Zabrinutost zbog tako visokog duga mogla bi pojačati pritisak na talijanski financijski sustav.

“Bankarski sustav u Italiji nije siguran koliko bismo priželjkivali. Teškoće bi se mogle proširiti na druge zemlje - posebice iz talijanskog bankarskog sustava na one drugih zemalja. Prije svega valja ipak upozoriti na opasnost širenja problema iz talijanske vlade na čitav tamošnji bankarski sustav”, naglasio je Feld u razgovoru za BBC.

To bi moglo izgledati kao nova kriza u eurozoni, zaključuje.

U prošle tri godine pomoć je već zatražilo sedam talijanskih banaka, podsjeća Feld.

Slabija kineska potražnja

Savjetnika njemačke vlade brinu i rizici koji prijete najvećem gospodarstvu u eurozoni.

Stroži standardi za emisiju štetnih ispušnih plinova zatekli su prošle godine automobilsku industriju, smanjivši prodaju u drugoj polovini prošle godine. Dodatne probleme stvorila je suša koja je izazvala velike poremećaje u transportu rijekom Rajnom, podsjeća.

Te poteškoće bile su kratkog vijeka, ali proizvodni sektor - zaslužan za oko petinu njemačkog godišnjeg BDP-a - i dalje je pogođen slabijom potražnjom iz Kine i prekidima izazvanim američko-kineskim trgovinskim ratom.

Njemačka se paralelno suočava i s dugoročnim izazovom očuvanja prednosti u odnosu na sve žešću globalnu konkurenciju.

Iako vlada u Berlinu pokušava pomoći industriji, Feldu se čini da ta pomoć ne priprema efikasno zemlju za digitalno doba. Postoje druge opcije za poboljšanje konkurentnosti zemlje, poput smanjenja poreza, dodaje.

Upravo zbog problema s kojima se suočavaju Italija i Njemačka, Europska komisija nedavno je snizila procjene gospodarskog rasta EU-a u ovoj godini na 1,4 posto, podsjeća BBC.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara