Visoki australski sud će preispitati presudu kardinalu pedofilu

Visoki australski sud će preispitati presudu kardinalu pedofilu
Foto: EPA

AUSTRALSKI Visoki sud pristao je saslušati žalbu bivšeg vatikanskog rizničara Georga Pella osuđenog za seksualno zlostavljanje dvojice ministranata. 

Pell u zatvoru služi šestogodišnju kaznu koju mu je ožujku izrekao niži sud. Obratio se Visokom sudu nakon što mu je odbijena žalba na presudu. 

Ročište Visokog suda kojim će predsjedati pet ili sedam sudaca održat će se najranije u ožujku 2020., rekao je glasnogovornik suda. 

Najviši dužnosnik Katoličke crkve koji je ikada osuđen za spolno zlostavljanje djece ostaje u zatvoru dok njegovi odvjetnici pripremaju žalbu. 

Seksualno zlostavljao dvojicu 13-godišnjaka

Pell je osuđen prošlog prosinca zbog zlostavljanja dvojice 13-godišnjaka u katedrali svetog Patrika 1990-ih dok je bio nadbiskup Melbournea. 

Po presudi iz ožujka, imat će pravo na uvjetnu slobodu u listopadu 2022., kada bi trebao napuniti 81 godinu. 

Na prizivnom sudu u kolovozu su dvojica od trojice sudaca odbacila njegovu žalbu. 

Pellovi odvjetnici su slučaj prebacili na Visoki sud jer smatraju da je prizivni sud pogriješio kada je donio odluku da presuda nije bila nerazumna. 

Odvjetnici dokaze trebaju podnijeti Visokom sudu do 8. siječnja, a tužitelji trebaju odgovoriti na njih do 5. veljače. 

Pell više nema nikakvu funkciju u Vatikanu, ali ostaje kardinal. Papa Franjo ne želi komentirati slučaj dok se ne okonča žalbeni proces. 

Da bi Pell bio izbačen iz svećenstva, vatikanska Kongregacija za nauk vjere treba ga proglasiti krivim na odvojenom kanonskom suđenju ili u kraćem postupku. 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara