Visoki predstavnik: SAD se želi više angažirati u BiH

Visoki predstavnik: SAD se želi više angažirati u BiH
Foto: FaH

VISOKI predstavnik međunarodne zajednice za Bosnu i Hercegovinu Valentin Inzko potvrdio je kako postoje najave odlučnijeg angažiranja Sjedinjenih Država na zapadnom Balkanu, ali da će se problemi funkcioniranja BiH rješavati nakon što se zatvori pitanje odnosa Srbije i Kosova.

"Amerikanci na svom dnevnom redu imaju 400 sukoba po cijelom svijetu, od Venezuele do Sjeverne Koreje. Što se tiče Balkana, osjetio sam da postoji redoslijed po kojemu do kraja treba napraviti posao. Završiti posao u Makedoniji, nakon toga završiti posao između Srbije i Kosova. Onda bi na red došla BiH", izjavio je Inzko u intervjuu za Deutsche Welle (DW).

Inzko upozorio na nefunkcionalnost BiH

Kazao je to komentirajući svoj ovotjedni posjet SAD-u i susrete s dužnosnicima američke administracije te reagiranja na izvješće o stanju u BiH što ga je podnio Vijeću sigurnosti Ujedinjenih naroda.

Inzko je u tom dokumentu ponovo upozorio na nefunkcionalnost BiH kao države te opasnost od separatističkih tendencija koje promoviraju vlasti Republike Srpske uključujući aktualnog predsjedatelja Predsjedništva BiH Milorada Dodika.

Predstavnici četiriju država koje su trenutačno i članice Vijeća sigurnosti UN-a Inzka su pozvali da razmotri mogućnost ponovne uporabe tzv. bonnskih ovlasti koje ima na papiru, a znače mogućnost nametanja zakona i smjene izabranih dužnosnika za koje procijeni da ometaju provedbu Daytonskog sporazuma.

Inzko je potvrdio kako se doista razmišlja o mogućem aktiviranju tih ovlasti koje on već godinama nije mogao koristiti jer za to nije imao potporu u ključnim zapadnim prijestolnicama.

"Malo je to i frustracija međunarodne zajednice što stvari idu tako sporo i što ima tako malo domaćih rješenja. Neki zbog toga i razmišljaju da bi se možda trebalo vratiti bonnskim ovlastima, ali kao posljednjoj mogućnosti", pojasnio je Inzko.

Kaže da su neki problemi u BiH eskalirali toliko da se to ne može tolerirati

Konstatirao je kako su neki problemi u BiH eskalirali do te mjere da se to više ne može tolerirati. 

Kao primjer je spomenuo činjenicu da se hrvatske i bošnjačke političke stranke već deset godina ne mogu dogovoriti o promjenama izbornih pravila za tijela vlasti u Mostaru te status Srba u Federaciji BiH, ali i činjenicu da za sada nema nikakvih naznaka o tome da će biti provedena presuda Europskog suda za ljudska prava u slučaju "Sejdić-Finci"

"To je naprosto predugo. Čak i ako nismo u pravu, ljudi odlaze iz BiH pošto oni više nemaju vremena čekati", kazao je Inzko.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
;
Učitavanje komentara