Vjeroučitelj koji poziva na strijeljanje pušten iz Remetinca

Vjeroučitelj koji poziva na strijeljanje pušten iz Remetinca

Foto: Facebook, Hina, Index

KREŠIMIR BAGARIĆ pušten je iz Remetinca, potvrdio je za Index glasnogovornik Županijskog suda koji nam je kazao kako se sudac istrage odlučio za mjere opreza prema vjeroučitelju koji poziva na strijeljanje.

Kako je Indexu kazao Devčić, odluka o puštanju na slobodu donesena je jučer nakon što je DORH zatražio određivanje istražnog zatvora zbog mogućeg utjecaja na novopredložene svjedoke. No, sudac istrage odbio je ponovno pritvaranje Bagarića te mu odredio mjere opreze prema kojima ne smije kontaktirati učenike.

Roditeljski u ponedjeljak

Kako smo doznali neki dan u Osnovnoj školi Matija Gubec sazvan je hitni roditeljski sastanak nakon što je Index objavio da školske kolege verbalno napadaju učenicu koja im je pokušala u grupi na WhatsAppu pokušala objasniti koliko je pogrešno ono što je na satu vjeronauka napravio ekstremistički vjeroučitelj Krešimir Bagarić, na što joj je odgovoreno krajnje neprimjerenim porukama, među kojima je i rečenica: "Nabit ćemo te na kolac". Sastanak će se održati u ponedjeljak.

Podsjetimo, Bagarić je 29. prosinca, tjedan dana nakon što je Index objavio snimku, završio u zatvoru. Određen mu je istražni zatvor zbog osnovane sumnje na počinjenje kaznenog djela protiv javnog reda javnim poticanjem na nasilje i mržnju.

Index je dobio i objavio snimku Bagarićeva divljanja na nastavi u jednom osmom razredu, snimio ga je jedan od učenika. Bagariću ovo nije prvi put da se tako ponaša pa je dijete skupilo hrabrosti snimiti vjeroučitelja i dostaviti snimku Indexu.

Vjeroučitelj Bagarić učenicima je, između ostaloga, objašnjavao kako je po njemu trebala izgledati operacija Oluja.

“Mi smo budale, trebali smo pustiti dva koridora. Jedan do Zagreba, a drugi do Rijeke. Pa kad im ponabijaju glave na kolac, onda da uđemo. Tako je trebalo biti finoj gospodi zagrebačkoj koja misli da Hrvatska završava u Karlovcu. Debili i kreteni. Kratkovidni”, iznio je svoju taktiku Bagarić. No to mu nije bilo dovoljno. Kako je snimka nastala tik nakon presude Slobodanu Praljku, Bagarić je većinu svoga izlaganja posvetio situaciji u Bosni i Hercegovini te usput pohvalio zločine koje je Ratko Mladić napravio nad Bošnjacima.

“Ispada da je đeneral bio u pravu. On je svoje zaštitio. Đeneral je bio u pravu za srpske interese. A mi imamo dudeke. Uz sve poštovanje prema dudekima. Može i učitelj biti lud ponekad”, uz pohvale je ipak iznio dozu samokritičnosti Bagarić.

Nakon što je pohvalio čovjeka koji je naredio ubijanje tisuća muslimana, u okruženju godinama držao Sarajevo, a prije toga bez problema ubijao po Dalmaciji, Bagarić je učenicima obrazložio koga bi u Hrvatskoj trebalo ubiti.

Vješanje, samoubojstvo s tri hica u leđa, bacanje u septičku jamu

“Za ovo bi trebalo objesiti dva bivša predsjednika i jednu bivšu ministricu vanjskih poslova, ali odmah. Po kratkom postupku. Čovjek je otvorio predsjednički sef i transkripte je dao. Prokleto ti do sedmog koljena bilo, izdajniče. Prljavi, smrdljivi izdajniče. Nikad mira ne imao”, proklinje na satu vjeronauka vjeroučitelj. No, nije mu dosta kletva i zazivanje vješanja. Dao je Bagarić i druge prijedloge.

“Imaš ministricu vanjskih poslova Vesnu Pusić koja otvoreno po svijetu govori. To nigdje nema. Probaj zamisliti da francuska ministrica jednu stvar napravi protiv Republike. Samo te nema. Možeš birati, srčani udar, moždani udar, samoubojstvo s tri metka u leđa, kako to već ide. Jedino mi svoje prostitutke i izdajnike stavljamo na važna mjesta. Jedino smo mi tako bijedan narod, nema bjednijeg naroda od hrvatskog naroda”, ustvrdio je Bagarić koji na zanimljiv način shvaća širenje kršćanske ljubavi. Na Mesića i Vesnu Pusić Bagarić vratio se još jednom ustvrdivši da im treba: “Metak u glavu po kratkom postupku. U prvu septičku jamu baciti. Izdajnika”.

Ispitat će se učenici

Priopćenje DORH-a od jučer u kojemu su objasnili zašto traže produljene pritvora, objavljujemo u cijelosti.

"Općinsko državno odvjetništvo u Zagrebu priopćilo je 29. prosinca 2017. da je ispitalo hrvatskog državljanina (1979.) zbog osnovane sumnje na počinjenje kaznenog djela protiv javnog reda javnim poticanjem na nasilje i mržnju iz članka 325. stavka 1. Kaznenog zakona te da je podnijelo sucu istrage Županijskog suda u Zagrebu prijedlog za određivanje istražnog zatvora na temelju članka 123. stavka 1. točke 2. i 3. Zakona o kaznenom postupku. (5. 1. 2018.)

Objavljeno je da je sudac istrage djelomično prihvatio prijedlog i odredio istražni zatvor zbog opasnosti od utjecaja na jednu svjedokinju (članak 123. stavak 1. točka 2. ZKP-a) i to u trajanju od 15 dana, dok je odbio određivanje istražnog zatvora iz iste osnove u odnosu na preostale tri svjedokinje te je odbio određivanje istražnog zatvora zbog opasnosti da bi osumnjičenik boravkom na slobodi mogao ponoviti isto ili istovrsno kazneno djelo (članak 123. stavak 1. točka 3. ZKP-a).

Državno odvjetništvo podnijelo je izvanraspravnom vijeću Županijskog suda u Zagrebu žalbu na takvu odluku suca istrage smatrajući kako i nadalje postoji osnova za određivanje istražnog zatvora po obje osnove. Naime, iz provedenih radnji i prikupljenih činjenica te stanju spisa proizlazi opasnost da osumnjičenik može utjecati na preostale svjedoke te opasnost da bi boravkom na slobodi mogao ponoviti isto kazneno djelo odnosno nastaviti s takvim protupravnim ponašanjem (trajanje kanonskog mandata).

Sud još nije donio odluku o navedenoj žalbi.

Sudac istrage Županijskog suda u Zagrebu je 4. siječnja proveo dokaznu radnju ispitivanjem jednog svjedoka nakon čega je Općinsko državno odvjetništvo u Zagrebu, u cilju dodatnog utvrđivanja svih relevantnih činjenica i okolnosti počinjenja kaznenog djela, predložilo sucu istrage Županijskog suda u Zagrebu provođenje dokaznog ročišta radi ispitivanja većeg broja svjedoka temeljem članka 235. u svezi članka 236. stavka 1. točka 1. ZKP-a. Sucu istrage je, slijedom navedenog, predloženo i određivanje istražnog zatvora protiv osumnjičenika zbog opasnosti od utjecaja na novopredložene svjedoke (članak 123. stavak 1. točka 2. ZKP-a).

 "Stručni suradnici izvanpravne struke u državnom odvjetništvu ne sudjeluju u pripremi djece svjedoka"

Naglašavamo kako će ovo državno odvjetništvo poduzeti sve zakonom propisane radnje u cilju donošenja meritorne državnoodvjetničke odluke, no, koristimo priliku točno informirati javnost s obzirom da su u pojedinim medijima objavljene netočne informacije o ulozi stručnih suradnika izvanpravne struke u državnom odvjetništvu u odnosu na ispitivanje djece svjedoka.

Stručni suradnici izvanpravne struke u državnom odvjetništvu ne sudjeluju u pripremi djece svjedoka za ispitivanje niti na bilo koji način sudjeluju u njihovom ispitivanju. Ispitivanje djece svjedoka provodi sudac istrage na prijedlog državnog odvjetnika sukladno članku 292. stavku 1. i 2. ZKP-a.

Provodi ga uz pomoć stručnog suradnika izvanpravne struke na sudu čije je sudjelovanje u ispitivanju djece svjedoka propisano člankom 11. stavkom 1. i 2. Pravilnika o radu stručnih suradnika izvanpravne struke na poslovima delinkvencije mladih i kaznenopravne zaštite djece u državnim odvjetništvima i na sudovima."

>> IMAMO SNIMKU Vjeroučitelj djeci u Zagrebu: "Mesića i Pusićku treba strijeljati i baciti u septičku jamu"

 Želite li momentalno primiti obavijest o svakom objavljenom članku vezanom uz vjeronauk, instalirajte Index.me aplikaciju i pretplatite se besplatno na tag: vjeronauk.

Index.me aplikaciju za android besplatno možete preuzeti na ovom linku, dok iPhone aplikaciju možete preuzeti ovdje.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara