Vjeroučitelj odveo zagrebačke učenike na predavanje osuđenog ubojice

Vjeroučitelj odveo zagrebačke učenike na predavanje osuđenog ubojice
Foto: Pixsell/Marko Lukunić/Google Street View

REDAKCIJI Indexa nedavno su se javili roditelji ogorčeni činjenicom da je vjeroučitelj u zagrebačkoj Osnovnoj školi Miroslav Krleža njihovu djecu za vrijeme redovne nastave odveo na predavanje vukovarskog branitelja Vilima Karlovića koji je u zatvoru odležao zbog ubojstva vlastitog kuma, a također je optužen da je sudjelovao u izvlačenju 30-ak milijuna kuna iz HZZO-a.

O tom predavanju, tvrde roditelji, uopće nisu bili obaviješteni, učenike nitko nije pitao pohađaju li vjeronauk ili ne, u događaju su sudjelovali vjeroučitelj i Dubravko Šimenc, bivši vaterpolist koji sada vodi emisiju na katoličkoj televiziji Laudato, a učenicima je na kraju na poklon podijeljena Karlovićeva knjiga. Tko je i čijim novcem kupio više desetaka knjiga koje su podijeljene djeci, i dalje je nepoznato.

Roditelji su ravnateljici, resornom ministarstvu i nama poslali mail s pitanjima koja ih muče u vezi s ovim događajem, a posebno ih zanima čime je to Karlović zaslužio da bude uzor njihovoj djeci.

Vukovarski branitelj koji je postao ubojica

O Karloviću smo na Indexu pisali u više navrata. Podsjetimo samo kratko da je bio perspektivan sportaš, a potom vukovarski branitelj koji je preživio Ovčaru, Velepromet i Sremsku Mitrovicu te da je o svojim stradanjima objavio knjigu 'Kako sam preživio Vukovar i Ovčaru'.

Nakon rata okušao se u građevinskim poslovima i upao u dugove. Godine 2008. uhićen je nakon što je ubio svog vjenčanog kuma Adriana Čupića ispalivši mu više hitaca u glavu i tijelo. Policiji je rekao da ga je ubio zbog toga što više nije mogao podnositi njegovo kamatarenje. Čupiću je dugovao 214.000 eura, no duga se nikako nije uspijevao riješiti jer je, prema njegovom iskazu, Čupić od njega, na ime kamata, ubrzo tražio još pola milijuna eura. U 2010. Županijski sud u Zagrebu osudio ga je na 4,5 godina zatvora. Kaznu je odslužio, a u zatvoru je, tvrdi Karlović, pronašao Boga.

U 2016. Karlović je ponovno optužen jer je, navodilo se u optužnici, od 2002. do 2005. bio posrednik u izvlačenju novca iz Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje na temelju lažne dokumentacije o sudjelovanju u Domovinskom ratu. Među onima koji su se okoristili prijevarom u medijima su se spominjali i bivši ministar branitelja Mijo Crnoja te ubijeni poduzetnik Vinko Žuljević Klica.

Prosvjed roditelja

Budući da je Karlović kasnije pričao da je u remetinečkom pritvoru pronašao Boga, moguće je da je to poveznica između vjeronauka i njegovog predavanja zagrebačkim učenicima. No, roditelji koji su nam se javili smatraju da on ipak ne bi trebao biti uzor njihovoj djeci.

Roditelji nam javljaju da su učenici osmih razreda zagrebačke Osnovne škole Miroslava Krleže u srijedu, 7. studenog 2018., u pratnji vjeroučitelja, patera Siniše Pucića, za vrijeme redovne nastave bili odvedeni na predavanje Vilima Karlovića u prostorije kazališta Male scene. Ondje su im se, uz predavača, obratili Ladislav Krapac i Dubravko Šimenc, poznati vaterpolist koji na katoličkoj televiziji Laudato vodi emisiju o sportu, a blizak je vodstvu HDZ-a i predsjednici Kolindi Grabar-Kitarović.

Roditelji ističu da nisu bili obaviješteni o ovom događaju pa su ravnateljicu škole Silvanu Galinović, među ostalim, pitali i zašto predavanje nije bilo u školskom službenom programu, je li ona odobrila događaj, zašto su na izlaganje išla djeca koja ne pohađaju vjeronauk, ako je bilo vjerski motivirano, zašto je bio uključen predstavnik jedne političke stranke, te tko je platio darovane knjige.

Treba li osuđenik za ubojstvo biti uzor djeci?

Roditelji, koji su iz razumljivih razloga željeli ostati anonimni, ističu da su se o Vilimu Karloviću informirali preko interneta, a zatražili su da stručni pedagozi donesu svoj sud je li cijeli događaj primjeren. Također su zatražili da nad školom bude izvršen nadzor zbog mogućih prekršaja ravnateljice.

U podrobnijem tumačenju za Index, jedna majka pojasnila je da joj je teško shvatiti zašto je ravnateljica odobrila da djeci kao uzor bude predstavljen Karlović koji se kod kamatara zadužio na 214.000 eura u državi u kojoj prosječan čovjek teško može računati da u godini dana zaradi više od 12.000 eura i koji je potom, da se riješi duga i zaštiti svoju obitelj, pravdu uzeo u svoje ruke oduzevši život čovjeku u ranim 30-im godinama života.

Majka dodaje da je predavanje trajalo oko 45 minuta.

„Predavač Vilim Karlović govorio je o odlasku u rat, svojem iskustvu Vukovara, a uvijek o svom posebnom odnosu s Bogom. Kvantificirano:1/3 Vukovar, 1/3 Karlović u ratu, 1/3 Karlović i Bog“, rekla nam je, pa se zapitala: „Uistinu, na što se trebaju ugledati naša djeca - na život iznad svojih primanja na zaduživanje ili na egzekuciju kamatara?“    

Ministarstvo dobilo očitovanje, no traži pojašnjenja

Ravnateljica Galinović danima se nije javljala na naše pozive niti nam je odgovorila na e-mail s pitanjima. U školi su nam rekli da je bila na skupu ravnatelja u Poreču.

U petak smo konačno dobili njezin kratak odgovor na naš upit u kojem nam je ustvrdila tek da je odgovore poslala u Ministarstvo znanosti i obrazovanja.

U Ministarstvu su nam to potvrdili. No na naše pitanje što će poduzeti, kratko su odgovorili da su zatražili „dodatna obrazloženja i informacije kako bi mogli odlučiti o daljnjem postupanju na temelju cjelovite i provjerene informacije“.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara