Vjerski vođa muslimana sunita osudio na smrt izdavače Nacionala

ZAGREBAČKA TELEVIZIJA u utorak u 20.30 u emisiji "24 sata" emitirat će ekskluzivni intervju sa šeikom Ibrahimom al Salehom, imamom džamije Omar ben al Hatab iz Tripolija u Libanonu. Šeik je vjerski vođa muslimana sunita u libanonskom gradu koji je poznat kao uporište sunitskih ekstremista.

Šeik je u intervjuu za Zagrebačku televiziju poručio izdavačima hrvatskih novina neka uče toleranciju od muslimana, te da ne nasjedaju na rasističke podvale i ne objavljuju karikature.

Također, svakoga tko je objavio karikature osudio je na smrt, pa tako i izdavače hrvatskog tjednika Nacional koji su u današnjem broju objavili sporne karikature.

"Danas smo saznali da je karikature objavio i jedan hrvatski list. Svi muslimani svijeta, a posebno suniti to smatraju najavom rata protiv muslimana. Takav kulturni rat protiv muslimana držimo istim kao i pravi rat. Zbog toga ne vidim da se stanje smiruje, nego nažalost sve više eskalira." - kazao je šeik u razgovoru sa suradnikom Zagrebačke televizije Hassanom Haidarom Diabom.

"Islam nas je obavezao da poštujemo Isusa i da ga ne vrijeđamo i mi nikada ne stvaramo razlike između Isusa i proroka Muhameda. Uzajamno poštivanje muslimana i kršćana je jedina garancija za suživot i mir. " - dodao je Ibrahim al Salehi.

Šeik je kazao kako smirivanje situacije ne dolazi u obzir, te da se protiv svakoga tko vrijeđa proroka Muhameda automatski pokreće fetva, muslimanska obaveza.

"Mi muslimani suniti svakoga tko vrijeđa proroka Muhameda automatski osuđujemo na smrt. To je sveta obaveza i fetva se nikada ne može skinuti. Zbog toga smo mi suniti bili najglasniji i najratoborniji u tim demonstracijama nakon objave karikatura. Ne možete vjerovati kako je proključala krv u mladim muslimanima. Najviše nas je razljutilo što su nakon danskog lista i ostale novine na zapadu objavile te karikature." - zaključio je vjerski vođa muslimana sunita dodajući kako muslimani ne priznaju običnu ispriku, već zapadne zemlje moraju zakonski zabraniti vrijeđanje proroka Muhameda kako bi se situacija smirila.

A.H.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara