Vlada daje 39 milijuna naših kuna za zdravstvo, ali ne u Hrvatskoj, nego u BiH

Vlada daje 39 milijuna naših kuna za zdravstvo, ali ne u Hrvatskoj, nego u BiH
Foto: Screenshot, Patrik Macek/PIXSELL

HRVATSKA vlada donijela je odluku o dodjeli sredstava za poticaj za zdravstvo u Bosni i Hercegovini za tekuću godinu. I dok dug hrvatskog zdravstva premašuje 7 milijardi kuna, vlada je odlučila susjedima osigurati 39 milijuna kuna.

Kako stoji u priopćenju objavljenom na stranicama vlade, premijer Plenković je poticaj za zdravstvo dodijelio Sveučilišnoj kliničkoj bolnici Mostar za "podmirivanje dijela dospjelih obveza prema dobavljačima lijekova, potrošnog i ugradbenog medicinskog materijala".

Tako će SKB Mostar za razdoblje od siječnja do lipnja dobiti 9 milijuna kuna, dok će za razdoblje od srpnja do prosinca dobiti po 5 milijuna kuna mjesečno.

U prijevodu - 39 milijuna kuna.

"Ako nemaš ni za sebe, ne možeš davati drugima"

Povodom ove odluke naše vlade porazgovarali smo s prof. dr. sc. Majom Vehovec iz stranke Pametno. Objasnila nam je o čemu se radi.

"To su namjenska sredstva isplanirana u budžetu naše države koja idu svim zemljama, a ovaj put na red je došla BiH. Bez obzira što se radi o Mostaru u kojem ima mnogo Hrvata, meni je iz građanske perspektive teško probavljivo da mi dajemo svoj novac u trenutku kad smo toliko dužni", rekla nam je Vehovec.

"Nije to milijun kuna, već je u pitanju gotovo 40 milijuna kuna. U prijevodu - ako imaš za sebe, daj. Ali ako nemaš, ne možeš davati drugima. U situaciji u kojoj liječnici bježe, pacijenti su nezadovoljni i nema kvalitetnih materijala ni lijekova mi dajemo svoj novac drugima. Zdravstveni sustav nam se raspada, ali eto, netko je očito digao ruku za to i donesena je takva odluka. Jednom riječju - neprihvatljivo", zaključila je Vehovec.

Kod nas se po stanovniku godišnje izdvaja gotovo 700 eura. A, primjerice, u Švicarskoj više od 7000 eura

U Hrvatskoj se za zdravstvo po stanovniku izdvaja 681 euro godišnje, a, primjerice, u Sloveniji dvostruko više, čak 1546 eura. No ministar zdravstva Milan Kujundžić zimus se pohvalio smanjenjem duga.

"Završni račun nije gotov, ali privremeni rezultati su takvi da ukupni dug, koji je na kraju 2016. bio 8 milijardi kuna, sad iznosi oko 7,5 milijardi kuna. Prvenstveno je to postignuto zato što je vlada ispoštovala svoje zakonske obveze prema zdravstvenom sustavu", rekao je Kujundžić u veljači.

U razvijenim zemljama izdvajanja za zdravstvo su značajno veća. Tako se u Njemačkoj po stanovniku za zdravstvo izdvaja 3973 eura, u Velikoj Britaniji 3448, a u Švicarskoj čak 7361 euro godišnje.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara