Vlada donijela odluku o prodaji "Sunčanog Hvara" "Termama Čatež"

HRVATSKA Vlada danas je uz protivljenje ministra i potpredsjednika Vlade iz HSS-a, donijela odluku da se 62,3 posto dionica ´Sunčanog Hvara´ proda slovenskim ´Termama Čatež´.

Premijer Ivica Račan ocijenio je da mnoštvo ekonomskih i razvojnih razloga govori u prilog prihvaćanja odluke, a psihološki protiv.

Istaknuo je da se nakon međunarodnog natječaja mora voditi računa o ugledu i vjerodostojnosti države.

Teško je ići u međunarodni natječaj i kada se suočite s njegovim rezultatima reći oprostite, ´šalili smo se´, ne možemo prihvatiti rezultat.

Rekao je da su se u vladajućoj koaliciji suglasili da se treba ´razmotriti štošta u procesu privatizacije i da dok se to ne raspravi neće biti raspisan ni jedan međunarodni natječaj´.

HSS ne prihvaća takav način prodaje ´Sunčanog Hvara´, izjavio je potpredsjednik Vlade Ante Simonić, tumačeći da su razlozi za to od emocionalnih, tradicionalnih, kulturoloških do gospodarskih i političkih.

Privatiziramo jedan od simbola turizma Hrvatske i moramo znati, je li to djelić jedne koncepcije. Zatražio je da se prije utvrdi koncepcija razvoja turizma u Hrvatskoj u kojoj bi se definirala i uloga strateških destinacija, kao što su Hvar, Dubrovnik, Opatija, Brijuni, Poreč.

Izrazio je i bojazan da se omogućuje monopol jednoj firmi, da to može stvoriti i specifičan odnos prema lokalnoj zajednici.

HSS, prema Simonićevim riječima, nije siguran ni da je ponuđena cijena najbolje što se moglo dobiti, iako je u skladu s natječajem.

Upozorio je i da postoje indicije o dvojbenoj vlasničkoj strukturi ´Termi Čatež´, na brojne napetosti na lokalnoj razini, te izvijestio da je stigao i dopis 111 radnika ´Sunčanog Hvara´ koji se protive predloženoj odluci.

Potpredsjednik Vlade Slavko Linić smatra pak da ponuđeni uvjeti, naročito za ulaganja, znače dizanje kvalitete, brigu o svih deset hotela ´Sunčanog Hvara´, povećanje broja zaposlenih.

Odbio je sumnje o vlasničkoj strukturi ´Termi Čatež´ navodeći da tvrtka dobro kotira na slovenskom tržištu kapitala.

Podsjetio je i da su još ranije Uprava i Nadzorni odbor ´Sunčanog Hvara´, kao i lokalna uprava zaključili da se 10 hotela ne razdvaja i da se prodaju kao cjelina.

I on i ministrica turizma Pave Župan Rusković podsjetili su da od 10 hotela Sunčanog Hvara njih tri imaju tri zvjezdice, četiri dvije, dva jednu zvjezdicu, a jedan ne radi. Takva struktura nema nikakve šanse na tržištu i potrebna su hitna ulaganja, zaključili su.

HSS-ov ministar obrta Željko Pecek vjeruje da se prodajom dva, tri hotela menadžmentu i radnicima, potom dva, tri strateškom partneru, te dva, tri malim poduzetnicima moglo postići i bolje rješenje i možda bolja cijena.

Ministar europskih integracija Neven Mimica smatra da je strah od turističkog monopola na Hvaru sada možda opravdan, ali da dinamički sigurno nije. Ako Hvar sa svojim turističkim potencijalima ne može potaknuti interes jednog, dva svjetska turistička lanca onda je ukupni koncept hrvatskog turizma promašen, rekao je.

Nakon odluke o prodaji ´Sunčanog Hvara´ Vlada je zaključkom obvezala Hrvatski fond za privatizaciju (HFP) da u pregovorima oko zaključivanja ugovora s ´Termama Čatež´ osigura sva potrebna jamstva za predviđena ulaganja, te da se raščiste sve što bi eventualno moglo biti sporno oko kredibiliteta ´Termi Čatež´, s obzirom da je u raspravi spomenuta i dvojba oko njihova vlasništva. Prije potpisivanja ugovora njegov prijedlog HFP treba dostaviti Vladi.

Terme Čatež će 62,3 posto dionica Sunčanog Hvara platiti 74,5 milijuna kuna, a u idućih pet godina obvezuju se uložiti 330 milijuna kuna. Obvezuju se zadržati i broj zaposlenih u razdoblju od godine dana, a do 2008. zaposliti 135 novih djelatnika.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara