Odakle pravo ovoj mrtvoj Vladi da donosi odluke od najveće važnosti?

Odakle pravo ovoj mrtvoj Vladi da donosi odluke od najveće važnosti?

Foto: FaH

VLADA u raspadanju donijela je danas niz spornih i obvezujućih odluka kao što je pretvaranje netaknutih šuma u golf igrališta i kampova, a čak 15 tisuća četvornih kilometara dano je za eksploataciju nafte i plina! Naravno, na zatvorenom dijelu sjednice Vlade dijelile su fotelje, odnosno kako stoji u dnevnom redu "rješavanje kadrovskih pitanja".

No, krenimo redom.  

Vlada u raspadanju

Premijer Tihomir Orešković zatražio je ostavke potpredsjednika Bože Petrova i Tomislava Karamarka. Karamarko je danas kao šef HDZ-a pokrenuo proces u Saboru za razrješenje premijera, dok Petrov traži razrješenje Karamarka. U isto vrijeme, umjesto da se Vlada bavi tehničkim pitanjima donose se bitne strateške i obvezujuće odluke pa čak i ona o dodjeli koncesiji Ini u jeku afere Konzultantica.  

Danas je na  otvorenom dijelu sjednice prihvaćena čak 31. točka dnevnog reda, a osim redovnih aktivnosti i usuglašavanja zakona s EU zakonodavstvom, našle su se i sporne izvršne odluke.

Vlada je danas dala suglasnosti na ugovore o istraživanju i podjeli eksploatacije ugljikovodika. Riječ je o izvršnoj odluci prema kojoj će se potpisati ugovori o istraživanju i podjeli eksploatacije ugljikovodika na kopnu za šest istražnih prostora. Ugovore će dobiti Ina, nigerijska tvrtka Oando PLC te kanadski Vermilion. Predviđene investicije su u iznosu od 88 milijuna eura.

DORH imao primjedbe na ugovore o eksploataciji

Točnije rečeno, Vlada na odlasku dala je čak šest polja ukupne površine od čak 15 tisuća četvornih kilometara na kojima će se eksploatirati nafta i plin!?

Znakovito je kako je riječ o ugovorima koji čekaju još iz vremena Vlade Zorana Milanovića, no do sada nisu bili realizirani jer je Državno odvjetništvo imalo primjedbe na sadržaj ugovora. Ova odluka odjednom se našla za stolom ove Vlade.

Karamarkova dizao ruku za eksploataciju nafte i poslove Ini

"Prvi potpredsjednik Vlade Karamarko je u postupku utvrđivanja sukoba interesa na području poslovanja s naftom vezanog za aferu „Konzultantica“ te u postupku izglasavanja nepovjerenja uslijed povezanosti s jednom stranom interesnom grupom vezanom upravo uz poslovanje s naftom. G. Karamarko nema nikakvu vjerodostojnost za donošenje strateški bitnih odluka vezanih za ugovore i koncesije u energetskom sektoru koji mogu dugoročno naštetiti okolišu i građanima Hrvatske", reagirala je Zelena akcija. 

Tu je i uredba "o osnivanju prava građenja na šumama i šumskom zemljištu u vlasništvu Republike Hrvatske". Tom uredbom omogućava se građenje u šumama koje su u vlasništvu Hrvatskih šuma, a prema odluci Vladi moći će se graditi golf igrališta i kampovi na područjima koja su prema prostornom planu planirana izvan građevinskog područja.      

Bez vremenskog ograničenja za koncesije

"Ministarstvo će na prijedlog jedinice lokalne i područne (regionalne) samouprave, pokrenuti postupak za proglašavanjem pojedine šume i šumskog zemljišta u vlasništvu Republike Hrvatske, šumom s posebnom namjenom u svrhu izgradnje Objekta", stoji u odredbama Zakona. Davanje šuma vlasnicima golf igrališta i kampova nije određeno vremenom, a u uredbi tek stoji kako rok gradnje ne može biti dulji od 99 godina.

Među odlukama je i ona načinu davanja koncesija na gotovo sve, s jedinim vremenskim ograničenjem da ne mogu biti duže od 99 godina, a tu je i sporna potpora izgradnji prve faze projekta LNG terminal – izgradnja plutajućeg terminala za skladištenje i uplinjavanje ukapljenog prirodnog plina na otoku Krku.

 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara