Vlada nakon slučaja Matea Orehovca kupuje Rebru dva mehanička srca

MINISTAR zdravstva Darko Milinović najavio je da će iz proračuna Vlada izdvojiti 2,5 milijuna kuna KBC-u Rebro, kako bi moglo doći do kupovine mehaničkih srca, bez kojih se transplantacijski program ne može razvijati.

Inače, u KB Dubrava takva dva srca već postoje. Milinović je rekao kako je svoje nezadovoljstvo zbog nenabavljanja mehaničkih srca izrazio i ravnateljima bolnice, napominjući kako Vladina odluka nije povezana sa nedavnom smrću mladog Matea Orehovca.

Podsjetimo, srce je tom 28-godišnjem Siščaninu nakon viroze toliko oslabjelo da je jedini izlaz bila transplantacija. No, mehaničke pumpe, koja bi pomogla bolesnom srcu do transplantacije, nije bilo, barem ne u bolnici u kojoj je bio smješten. Mateo nije dočekao ni da se prikupi oko dva milijuna kuna, koliko stoji samo mehaničko srce.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

No, potresno je to što je Orehovac bio na listi za transplantaciju na Rebru, dok je cijelo to vrijeme potrebna aparatura postojala u Dubravi, no zbog birokracije ili neznanja do suradnje dviju bolnica nije došlo.

To je neizravno potvrdio i sam Milinović, kazavši kako je javnost jako senzibilizirana zbog Matea, dok on ipak nije preminuo zbog toga jer u Hrvatskoj nije bilo mehaničke pumpe.

A.P.
Foto: L.T.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara