Vlada o prijetnjama smrću novinarima: Svjesni smo problema

Vlada o prijetnjama smrću novinarima: Svjesni smo problema
Na fotografiji s premijerom Perković-Tabak, čovjek koji je prijetio smrću Foto: Facebook

IZ VLADE RH stigao je odgovor na Indexov upit o odbacivanju kaznene prijave protiv branitelja koji je na Facebook napisao da "Indexove novinare treba ubiti".

Podsjetimo, Općinsko državno odvjetništvo u Splitu odbacilo je prijavu protiv Stipe Perkovića-Tabaka, koji je na Indexovim Facebook stranicama javno napisao da "Indexove novinare treba ubijati".

U skandaloznom obrazloženju koje potpisuje zamjenica općinskog državnog odvjetnika u Splitu Jelena Maraš navodi se kako je Perković-Tabak višestruko odlikovani hrvatski branitelj koji je, po vlastitom priznanju, bio pijan i "ponesen emocijama" kad je napisao tu prijetnju. Naposljetku, Jelena Maraš u ime Općinskog državnog odvjetništva u Splitu zaključuje da izjava kako "novinare Indexa treba ubijati" nije zastrašivanje.

"Osuđujemo svaki govor mržnje"

"Vlada RH ne može komentirati postupanje u pojedinim predmetima kao ni odbacivanje kaznenih prijava od strane Državnog odvjetništva Republike Hrvatske, koje je samostalno i neovisno pravosudno tijelo ovlašteno postupati protiv počinitelja kaznenih djela i drugih kažnjivih djela.

Osuđujemo svaki govor mržnje i izražavanje prijetnji na društvenim mrežama.

Svjesni tog problema koji je sveprisutan i u drugim zemljama, u javnosti smo početkom godine otvorili temu potrebe boljeg reguliranja i sprječavanja govora mržnje, lažnih vijesti i poticanja nasilja na društvenim mrežama i na internetu, što će biti na korist hrvatskom društvu", odgovorili su iz Vlade RH.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara