Vlada očekuje predaju Markača i Čermaka, optužnice stižu "vrlo skoro"

Vlada očekuje predaju Markača i Čermaka, optužnice stižu "vrlo skoro"

U Vladi se nadaju da će se generali Ivan Čermak i Mladen Markač dobrovoljno predati, izjavio je visoki Vladin dužnosnik za Jutarnji list. On je također potvrdio da će optužnice protiv Čermaka i Markača stići "vrlo skoro".

Optužnice Haaškog suda mogle bi u Zagreb stići u idućih dva ili tri tjedna. Očekuje se da će se optužnica protiv generala Markača, zapovjednika specijalne policije MUP-a za vrijeme rata, odnositi na operaciju Oluja.

Čermaka, koji je postavljen za zapovjednika Zbornog mjesta Knin nakon Oluje, ICTY će najvjerojatnije teretiti za zločine počinjene u tom periodu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Izvor iz Vlade istaknuo je kako je "vrlo važno da se budući optuženici dobrovoljno predaju". Jutarnji prenosi kako neki članovi Vlade tvrde da će upravo o brzoj i dobrovoljnoj predaji Čermaka i Markača ovisiti ocjena o suradnji s Haagom, jedan od važnijih uvjeta za Hrvatsku na putu u EU.

Jutarnji od istog izvora saznaje kako Vlada očekuje i promjena optužnice protiv generala Gotovine, kojom su izmjenjene neke od kvalifikacija u kojima se Oluju definira kao planirano etničko čišćenje.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara