Vlada odlučila: 27. prosinca biramo novog predsjednika!

Tekst: I.Ć.
Foto: Joško Ponoš (Cropix)

NA DANAŠNJEM  zasjedanju Vlade odlučeno je kako će se predsjednički izbori održati 27.prosinca 2009 godine, dok će eventualni drugi krug izbora biti 10. siječnja.  Odluka Vlade bit će objavljena u srijedu 4. studenoga u Narodnim novinama, a tada počinje teći 12-dnevni rok za prikupljanje 10.000 potpisa za predsjedničku kandidaturu.

Unutar tog roka kandidati moraju predati potpise Državnom izbornom povjerenstvu. Predsjednička kampanja kreće 18. studenog, a tog datuma obilježava se dan Dan sjećanja na žrtvu grada Vukovara te Škabrnju.

Mnogi su se pribojavali upravo ovakve odluke da se izbori raspišu u vrijeme blagdana odnosno između Božića i Nove godine. Naime, Vlada je mogla raspisati izbore između 20. prosinca 2009. godine i 19. siječnja 2010. godine, jer predsjedniku Stjepanu Mesiću istječe mandat 18. veljače 2010. godine.

Oporba je strahovala kako bi Vlada Jadranke Kosor mogla raspisati izbore upravo u vrijeme božićnih blagdana jer bi taj datum mogao najviše odgovarati predsjedničkom kandidatu HDZ-a Andriji Hebrangu s obzirom na dijasporu. Iseljeništvo je oduvijek bila stabilno glasačko tijelo te stranke, a mnogi će, kao i svake godine, božićne blagdane provesti u Hrvatskoj. Nakon božićnog petka, dva dana kasnije stižu izbori za predsjednika.  

Ne treba zaboraviti ni činjenicu kako sljedeća nedjelja kada su mogli biti raspisani izbori pada na 3. siječanj. Taj datum, mnogi u HDZ-u najradije bi zaboravili jer su tada prvi i jedini put izgubili parlamentarne izbore.

Uskoro opširnije

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara