Vlada odlučila osigurati štedne depozite građana do 400 tisuća kuna

Vlada odlučila osigurati štedne depozite građana do 400 tisuća kuna

VLADA je na današnjoj sjednici odlučila osigurati štedne depozite hrvatskih građana i malih poduzetnika do iznosa od 400 tisuća kuna te će država jamčiti njihovu isplatu u slučaju bilo kakvih financijskih problema prihvativši izmjene Zakona o osiguranju depozita. Do sada su se osiguravale svote do 100 tisuća kuna, a Vlada će ove izmjene uputiti u srijedu u saborsku proceduru te se odmah očekuje i njihovo izglasavanje.

 Vlada je odlučila i smanjiti godišnju premiju stope koju plaćaju banke, s 0,5 na 0,4 posto, a planira i uvesti odredbu koja bi omogućavala da se zbog zbivanja na financijskom tržištu, može još naknadno povećati iznos depozita.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Iako je hrvatski bankarski sustav stabilan s obzirom na zbivanja na svjetskom financijskom tržištu i dogovore ministara financija EU, odlučili smo povećati osigurane depozite. Zahvaljujući toj odluci država jamči za više od 90 posto depozita, a odlukom su pokriveni depoziti svih građana nižeg i srednjeg životnog standarda" rekao je ministar financija Ivan Šuker ponovivši da je hrvatski bankarski sustav stabilan.

D.M.
Foto: K.H.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara