Vlada predlaže uspostavu zaštićenog ekološko-ribarskog pojasa

VLADA će Saboru predložiti da Hrvatska u Jadranu proglasi zaštićeni ekološkoribarski pojas.

Hrvatska tom odlukom, pojasnio je zamjenik ministra vanjskih poslova Ivan Šimonović, "proglašava sve njoj relevantne funkcije gospodarskog pojasa".

Premijer Račan dodao je da Vlada predlaže proglašenje funkcija gospodarskog pojasa koje se odnose na suvereno pravo istraživanja i iskorištavanja, očuvanje i gospodarenje živim i prirodnim bogatstvima voda i izvan granica teritorijalnog mora, te jurisdikciju glede znanstvenih istraživanja mora i zaštite i očuvanja morskog okoliša.

Sa zaključkom Vlada pred Sabor ide sutra, a prihvati li ga Sabor, odluka o pojasu primjenjivala bi se godinu dana od proglašenja.

Račan je rekao da je oko zaključka na Vladi bilo veliko jedinistvo, neovisno o nekim individualnim nezadovoljstvima. Zaključak je donijet velikom većinom glasova, s dva suzdržana, a o kome je riječ Račan nije otkrio.

Ipak, izrazio je uvjerenje da će se oko te odluke pokazati konsenzus u koaliciji te nadu da će HSS Zlatka Tomčića biti na toj liniji.

"No, nije moje da govorim u ime HSS-a i Tomčića", odgovorio je Račan upitan je li od HSS-a dobio jamstvo da će njegovi zastupnici glasovati za Vladin prijedlog s obzirom da inzistiraju na proglašenju isključivog gospodarskog pojasa.

Premijer je kazao da je Vlada bila svjesna delikatnosti situacije u kojoj donosi odluku, da je imala na umu očekivanja hrvatske javnosti, te otpore susjeda i upozorenja EU.

"Vlada je nastojala biti i odlučna, željela je zaštiti ribolovne i ekološke interese na Jadranu, i odgovorna, svjesna da bi uvođenje isključivog gospodarskog pojasa bio presedan u Mediteranu."
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Naš prijedlog o zaštićenom ekološko-ribolovnom pojasu oslanja se na neke druge presedane na Mediteranu - španjolske ribolovne i francuske ekološke zone, kazao je.

Premijer je procijenio kako bi Hrvatska odlukom o zaštićenom ekološko-ribolovnom pojasu lakše mogla obraniti svoj potez i ne naštetiti strateškom nacionalnom interesu - ulasku u EU.

Priznao je da bi zbog tog poteza Hrvatska mogla imati problema, ali uvjeren je da je upravo takvim prijedlogom omogućila sebi prostor da dobro brani taj potez.

Zamjenik ministra vanjskih poslova Ivan Šimonović odgodu primjene odluke tumači potrebnim vremenom za nacionalne pripreme pravne i tehničke prirode, te reakcijom i na prigovore da Hrvatska donosi odluke prije Venecijanske konferencije gdje se treba definirati europska ribarska politika.

U slučaju da odluke u Veneciji budu drugačije od hrvatskih, premijer Račan je pak rekao da nema automatskog poništenja hrvatske odluke.

Pravno gledano, objasnio je Šimonović, u Veneciji se donosi politička deklaracija, a ovdje se radi o novom pravnom režimu.

Račan je konstatirao i da se proširenje hrvatske jurisdikcije na Jadranu moglo napraviti ranije, ali nije - vjerojatno ne slučajno. Podsjetio je da to nije napravljeno ni u bivšoj Jugoslaviji ni za vlasti bivšeg hrvatskog predsjednika Franje Tuđmana kada se u izolaciji države to moglo lakše napraviti.

Što će konkretno značiti, koja prava i obveze slijede iz proglašenja zaštićenog ekološko-ribolovnog pojasa točno će se definirati idućih dana. Bit će važno pokazati i dokazati da pojas neće ni u kom slučaju biti prepreka ili ometanje prolaska drugima kroz taj pojas, kazao je Račan.

Dodao je da Hrvatska nudi suradnju drugim zemljama u zaštiti Jadrana i Mediterana.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara