Vlada predložila Saboru da ne prihvati HSS-ov prijedlog zakona u vezi GMO

Vlada RH predložila je danas Hrvatskom saboru da ne prihvati HSSov Prijedlog zakona o privremenoj zabrani uvoza, stavljanja na tržište, uporabe i proizvodnje genetski modificiranih organizama i proizvoda, budući da je izrađen Nacrt prijedloga zakona o zaštiti prirode, priopćio je Vladinu Ured za odnose s javnošću sa zatvorene sjednice Vlade. L

U tom nacrtu, ističe se u priopćenju, ugrađene su odredbe relevantnih propisa Europske unije i njime se uređuje prekogranični prijenos, ograničena uporaba, unošenje u okoliš i stavljanje na tržište genetski modificiranih organizama i proizvoda koji sadrže genetski modificirane organizme te propisuju mjere sigurnosti.

Također je u izradi i Nacrt prijedloga zakona o hrani, koji će urediti materiju genetski modificiranih organizama koja se odnosi na prehrambene proizvode.

Vlada je predložila Hrvatskom saboru da ne prihvati ni Prijedlog zakona o pravima hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata i članova njihovih obitelji, predlagatelja Ante Đapića, Miroslava Rožića, Tončija Tadića i Vlade Jukića. Jer, ocjenjuje Vlada, taj prijedlog zakona u većini je svojih odredbi prepisani tekst Zakona iz 1996. godine, koji nije pojmovno i izričajno usklađen s Ustavom RH i drugim sustavnim zakonima.

Vlada je Hrvatskom saboru uputila mišljenje da također ne prihvati Prijedlog zakona o dopuni Zakona o porezu na dodanu vrijednost Odbora za ratne veterane.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Propisivanje poreznih oslobođenja od plaćanja poreza na dodanu vrijednost nije način kojim se mogu rješavati problemi osoba s invaliditetima, već rješenja treba tražiti u mjerama povrata sredstava plaćenog poreza invalidnim osobama iz proračuna, a što je u fazi rješavanja za ovu godinu, u skladu sa Zaključkom Vlade od 12. rujna 2002. godine

Tim zaključkom Ministarstvo rada i socijalne skrbi i Ministarstvo zdravstva zaduženi su da, u suradnji s Ministarstvom financija, utvrde broj invalidnih osoba sa 100 postotnim tjelesnim oštećenjem ili s najmanje 80 posto tjelesnog oštećenja funkcija organa za kretanje, te naprave procjenu broja osoba koje bi mogle biti korisnici povlastica oslobođenja od plaćanja poreza na dodanu vrijednost pri uvozu automobila, kao i procjenu ukupnog iznosa tog oslobođenja, te da se invalidnim osobama s ovim oštećenjem refundira iznos plaćenog poreza na dodanu vrijednost pri uvozu automobila iz državnog proračuna, s time da se sredstva planiraju na pozicijama Ministarstva rada i socijalne skrbi, ističe se u priopćenju.

Vlada je također Hrvatskom saboru predložila da ne prihvati Prijedlog zakona o dopuni Zakona o posebnim porezima na osobne automobile, ostala motorna vozila, plovila i zrakoplove.

Vlada nije danas podržala ni Prijedlog zakona o dopunama Zakona o obrani kojim se predlaže propisati dva nova stanja: prijeteću opasnost od iznenadne oružane agresije na Republiku Hrvatsku i iznenadni oružani napad na državu, predlagatelja Ante Đapića, Miroslava Rožića, Tončija Tadića i Vlade Jukića.

Za navedene izmjene ne postoji uporište u Ustavu RH, budući da su Ustavom propisane odredbe koje se odnose na ratno stanje i stanje neposredne ugroženosti, stoji u priopćenju Vladinog Ureda za odnose s javnošću.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara