Vlada preuzela zasluge za novu Bajićevu provjeru u HFP-u

Vlada preuzela zasluge za novu Bajićevu provjeru u HFP-u

MI SMO TI koji su pokrenuli čitav niz akcija, zaključio je između ostaloga, Ivo Sanader na današnjoj sjednici Vlade u kojoj je ispričao kako su događanja posljednjih dana vezana za nove provjere u Hrvatskom fondu za privatizaciju, zapravo provođenje Vladinog plana od prije više od godinu dana.

Sanader je dao punu potporu akciji Državnog odvjetništva, koja je u skladu sa zaključcima sjednice Vlade od prošle godine. Na njoj je Vlada zatražila angažman svih državnih tijela, uključujući DORH i HFP, na uknjižbi vlasništva u zemljišnim knjigama, kako bi se vidjelo što je čije, što je ukradeno i što se može vratiti državi.

Uknjižba vlasništva, istaknuo je, izuzetno je važna pogotovo zato da investitori budu sigurni da kupuju nekretninu od stvarnog vlasnika, kako bi svoju investiciju mogli zaštititi.

DORH-ovo trženje podataka od HFP-a može samo pomoći

"Smatram da traženje podataka od strane Državnog odvjetništva može samo pomoći da bi se čim prije ovi poslovi u skladu s propisima i obavili i stoga kao Vlada dajemo punu potporu i očekujemo daljnje aktivnosti na tim poslovima, jer ne želimo nikome oduzeti ono što je njegovo, ali ne želimo dati ništa što je državno", zaključio je Sander nakon izlaganja o tome kako je sve što se provjerava u Fondu provođenje zaključaka sa sjednice Vlade održane 23. kolovoza 2006.

Na toj je sjednici, naime, odgođen rok za stjecanje povjerenja u zemljišne knjige, odnosno produžio se rok do kojega se ono što piše u zemljišnim knjigama može preispitati i promijeniti. Podsjećam vas da poslije 1. siječnja 2010. godine nećemo moći vratiti nekretnine koje je netko bez osnove uknjižio u zemljišnim knjigama na svoje ime, rekao je Sanader, podsjećajući da do uknjižbe vlasništva preostaje još dvije godine i tri mjeseca, kada će to vlasništvo, ukradeno ili ne biti pravno u rukama sadašnjih vlasnika.

"Zbog toga je zaključcima Vlade u kolovozu prošle godine naloženo svim ministarstvima angažiranje na ovom značajnom poslu, a to naravno uključuje i HFP jer on raspolaže značajnim dijelom državne imovine", objašnjava Sanader kako je sve počelo.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na prošlotjednoj sjednici zatražio od Lovrin izvješće, ona dalje tražila od Bajića

Premijer kaže kako je na sjednici Vlade 23. kolovoza od ministrice pravosuđa Ane Lovrin zatražio izvješće o tome što se poduzelo po pitanju te uknjižbe u najkraćem mogućem roku. Lovrin je zbog toga zatražila od svih državnih tijela, pa i DORH-a izvješće, što je dovelo do toga da Glavni državni odvjetnik Mladen Bajić zatraži od HFP-a provjere privatizacije u kojima sva imovina tvrtki nije na popisu u elaboratu o imovini.

"Kako je Državno odvjetništvo radeći na pojedinim slučajevima, posebno na predmetu Maestro, očito došlo do saznanja da se radi o velikoj imovini i nekretninama koje nisu bile procijenjene u kapital trgovačkih društava i po Zakonu su vlasništvo HFP, to je bilo dužno i moralo je zatražiti gore navedeno izvješće", kaže Sanader i dodaje kako je sve o tome znao na vrijeme. Dodaje kako su i izvješća Državne revizije upućivale na nepravilnosti u raspolaganju nekretninama u državnom vlasništvu.

Ovo se ne bi trebalo ispolitizirati, Maestro se nastavlja

"Ja ću reći da neki misle da se ovdje radi sada da mi želimo sve ispretumbati. Nije točno, nego naprosto želimo ono što je državno vlasništvo, zaštititi. Imamo još dvije godine i četiri mjeseca i to ćemo učiniti", kaže premijer, i dodaje kako od DORH-a i svih državnih tijela traži da se sva imovina uknjiži što prije.

Oduzimanje onoga što nije nečije vlasništvo, ne bi se trebalo ispolitizirati u predizborno vrijeme, kaže Sanader, ali odmah dodaje kako su zasluge ipak Vladine. "To nema veze s mandatom ove Vlade, čak štoviše, mi smo ti koji su pokrenuli čitav niz akcija, evo od zaključaka 23. kolovoza ove godine", kaže Sanader, i dodaje kako se "akcija Maestro i sve ostalo nastavlja i dalje, kao što su nas izvijestila državna tijela".

A.B.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara