"Vlada sve češće zatvara sjednice"

"PREMA priopćenjima koja Vlada šalje u javnost sa zatvorenog dijela  sjednice ispada da se raspravlja samo o imenovanjima i razrješenjima, što sigurno nije točno", rečeno je na današnjoj konferenciji za novinare GONG-a.

Udruga je predstavila svoj izvještaj o otvorenosti nove Vlade od početka njenog mandata, siječnja 2008. pa do kraja lipnja ove godine. Napominju da je Vlada u tom razdoblju od ukupno 31 održane sjednice, njih 17 dijelom zatvorila za javnost.

"Bitno je i da se te sjednice sve češće zatvaraju", napominje Dragan Zelić voditelj šestomjesečnog istraživanja "Kako vlada Vlada". Izvještaj obuhvaća pravni okvir, komparativni prikaz rada vlada u nekoliko drugih zemalja, praksu Vlade RH s primjerima te zaključak i preporuke.

Telefonske sjednice nisu propisane Poslovnikom

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Navode kako je Vlada u proteklom mandatu mnoge odluke pa tako i one o dodjeli proračunskih sredstava, donosila na zatvorenim dijelovima sjednica čiji su dnevni redovi bili tajni za javnost. Zbog toga su zajedno s još šest udruga zatražili objavu dnevnih redova, materijala, ukoliko se ne radi o tajnim dokumentima, i priopćenja nakon sjednica na internetskim stranicama, te naglasak stavili na objavu odluka o dodjeli javnih sredstava na internetskim stranicama Vlade. Kao rok predložili su dva dana prije održavanja sjednice.

Odgovor su dobili jedino od Ministarstva obitelji koje im je poručilo kako posluju transparentno.

Zamjeraju Vladi održavanje telefonskih sjednica, koje zapravo nisu propisane Poslovnikom, a s kojih u rubrici "Priopćenja za javnost" izlaze kratke obavijesti. U drugim zemljama koje su bile predmetom istraživanja nije zabilježena praksa održavanja telefonskih sjednica Vlade, napominju u izvješću.

A.B.
Foto: Index

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara