Vlada uručila optužnicu za generala Bobetka odvjetniku Mišetiću

HRVATSKA Vlada obavijestila je Međunarodni kazneni sud za bivšu Jugoslaviju u Haagu (ICTY) o uručenju optužnice protiv umirovljenog generala Janka Bobetka, putem njegovog odvjetnika, priopćio je vladin Ured za odnose s javnošću.

Vladin Ured za suradnju s Haškim sudom dostavio je odvjetniku generala Bobetka, Bosiljku Mišetiću, optužnicu ICTY-a podignutu protiv generala 23. kolovoza 2002., kaže se u priopćenju.

Ured je uručenje izvršio na temelju naloga ICTY-a od 19. ožujka a slijedom podneska kojim je umirovljeni general Bobetko tražio od Vlade da sve akte, pismena i podneske Haaškog suda dostavi njegovom izabranom branitelju, Bosiljku Mišetiću, a po punomoći koju mu je u tu svrhu dao, navodi se u priopćenju.

Glasnogovornik Haškog suda Jim Landale izjavio je ranije da ICTY očekuje dopis Vlade RH o "slučaju Bobetko" te da će o daljnim koracima odlučivati nadležni sudac.

"Tajništvo Suda treba proslijediti taj dopis nadležnom sucu u tom slučaju, sucu Carmelu Agiusu, a onda će on odlučiti koje će korake poduzeti", rekao je Landale.

Sudac Agius izdao je 19. ožujka nalog kojim je od hrvatskih vlasti zatražio da uruče optužnicu generalu Bobetku ili njegovim odvjetnicima u roku od 15 dana i o tome obavijeste Sud. Odmah po uručenju optužnice Sud bi suspendirao nalog za uhićenje i predaju generala Bobetka. Sudac je također zatražio da hrvatske vlasti osiguraju Sudu mjesečna izvješća o zdravstvenom stanju generala.

Hrvatska vlada proslijedila je haški zahtjev Županijskom sudu u Zagrebu.

Taj je sud objavio danas da ne može dostaviti optužnicu generalu Bobetku zbog njegovog "lošeg i pogoršanog zdravstvenog stanja", te da zbog nemogućnosti te dostave nema zakonskih uvjeta niti za dostavu njegovim braniteljima. Sud je priopćio da će nastaviti "pratiti zdravstveno stanje generala Bobetka (...) kako je to zahtijevano u nalogu ICTY-a."

Ratni zapovjednik Glavnog stožera Hrvatske vojske, stožerni general Janko Bobetko optužen je po zapovjednoj i osobnoj odgovornosti za ratne zločine počinjene u operaciji Medački džep 1993.

(Hina) pp dh

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara