Vlada utvrdila tekst pisma namjere o koridoru V.c

HRVATSKS Vlada utvrdila je danas tekst pisma namjere o modelu sudjelovanja Hrvatske u izgradnji autoceste na koridoru V.c uz uvjerenje da će to u susjednoj BiH biti prihvaćeno kao dobrosusjedski potez Hrvatske.

"Duboko vjerujem, bez obzira hoće li ovo pismo namjere biti prihvaćeno ili ne, da će naš potez u BiH biti shvaćen kao dobrosusjedski potez", kazao je premijer Ivica Račan.

Rekao je da od nadležnih tijela BiH zavisi kako će se autocesta graditi.

"Mi se dakako nećemo ljutiti ako naša pomoć ne bude prihvaćena", rekao je Račan.

Ocijenio je kako izgleda da kod nekih u BiH hrvatsko iskazivanje interesa nije baš dobro primljeno, ali i kako vjeruje da će pismo namjere biti dobronamjerno prihvaćeno.

Naglasio je kako je Hrvatska na temelju svojih iskustava, svjesna da je važno da prva faza projekta autoceste na koridoru V.c (potrebna za raspisivanje međunarodnog javnog natječaja) bude kvalitetno napravljena i upravo je u njoj Hrvatska spremna pomoći.

Troškovi pripreme dokumentacije za raspisivanje javnog natječaja procjenjuju se na 7-9 milijuna dolara.

Spremni smo u tom pogledu financirati te radnje neovisno tko bi na međunarodnom natječaju dobio posao, kazao je Račan.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Ministar javnih radova Radimir Čačić ističe da je jedini uvjet pod kojim je Hrvatska spremna financirati i realizirati minimum tih pripremnih radnji da se u roku najviše godinu dana od završetka pripremnih radova raspiše međunarodni javni natječaj i ugovori koncesionar.

Donja granica kvalitete pripremnih radova, napomenuo je, obuhvaća građevinsko-tehničku studiju, idejno rješenje, studiju utjecaja na okoliš i stručne podloge za lokacijsku dozvolu.

U pismu namjere se ističe da je značenje autoceste na koridoru V.c za BiH i Hrvatsku nemjerljivo te da Hrvatska iskazuje interes u planiranju, projektiranju i građenju te autoceste kroz BiH.

Ističe se također da će Hrvatska u slučaju mogućnosti javljanja na međunarodni natječaj bilo za građenje, bilo za dodjelu koncesije, podržati javljanje hrvatskih tvrtki.

Koridor V.c ide od Budimpešte preko Hrvatske i BiH do Ploča.

Duljina autoceste na koridoru kroz BiH je oko 330 kilometara.

Ministar prometa Roland Žuvanić najavio je da će se početkom rujna održati sastanak ministara prometa Mađarske Hrvatske i BiH na kojem će se još jednom potvrditi interes za koridor V.c i dogovoriti dodirne točke na granicama.

(Hina) bn sšh

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara