Vladimir Štengl - čovjek koji duševno pati otkad je slobodne i demokratske Hrvatske

VLADIMIR ŠTENGL Vukovarac je koji je valjda najviše duševno patio otkad je slobodne Hrvatske, krvlju stečene demokracije, nezavisnog hrvatskog pravosuđa, slobode govora i čega sve ne. Tako barem kažu silne tužbe koje je bivši vukovarski gradonačelnik i HDZ-ov saborski zastupnik podigao protiv nekolicine hrvatskih novinara.

Sve je počelo, kako prepričavaju akteri ove nemile trakavice, prilično bezazleno: postom objavljenim na blogu web stranice vukovarac.net. Bloger Special Agent pokrenuo je lavinu duševnih boli, objavivši (mora se priznati, prilično duhovit) tekst pod nazivom "Oproštajno pismo najmilijem od svih", u kojemu se, između ostalog, pozdravlja s tada uskoro bivšim gradonačelnikom riječima: "Nemoj nam otić dragi naš koji si nas sve vratio u Vukovar, bog te tvoj, tko će nas sad uveseljavat javnim šovinizmom, nacionalizmom, seksizmom, rasizmom, ksenofobijom, pljuvanjem, podcjenjivanjem, prokazivanjem, otkazima s posla, izbacivanjem iz stanova, bombaškim napadom...".

Post je na spomenutoj stranici osvanuo baš negdje u vrijeme kada su svi mislili da će gradonačelnička funkcija Štengla biti zauvijek otpremljena u vukovarsku ropotarnicu povijesti. Kad eto Štengla u saborskim klupama da među stranačkim kolegama vodi boj "zna se" za koga. A onda je počelo.

Standardna cijena za liječenje duševne boli: 101 tisuća kuna

Kako Štengl nije znao tko je napisao tekst, logično je bilo obrušiti se na vlasnika domene - Damira Fintića. Protiv njega supružnici Štengl pokrenuli su šest tužbi.

"4. srpnja 2005. pokrenuli su 4 tužbe, a onda 20 dana nakon toga još dvije. Sudili su se uz pomoć odvjetničkog ureda Hodak, a zapravo uz pomoć njihova sina Krunoslava, koji je u to vrijeme bio vježbenik u tom uredu. Kako je i sam s vremenom postao odvjetnik, on je preuzeo sve njihove parnice", kaže Fintić.

Zbog duševnih boli izazvanih, kako postom anonimnog blogera, tako i jednako anonimnim popratnim komentarima forumaša, Štenglovi su tužili Fintića za ukupno 202 tisuće kuna - svakom supružniku po pravni Praxiten vrijedan 101 tisuću kuna.

"Od silnog zaprepaštenja sam tu tužbu skenirao i stavio na web stranicu, a i poslao okolo medijima. Ta skenirana tužba pričinila je nove duševne boli Dragici Štengl, pa su pokrenuli još jednu parnicu", kaže Fintić. Sporno u ovom slučaju bilo je to što je Fintić u sklopu tužbe objavio i nalaz psihijatra, koji je "vještačio" Štenglovu suprugu i zaključio kako je ona pretrpjela iznimnu duševnu bol zbog ranije objavljenih sadržaja na web stranici vukovarac.net. Sud je to, kaže Fintić, protumačio kao "povijest bolesti", koju je protuzakonito javno objavljivati. Fintić pak ne vidi ništa protuzakonito u tome da objavi takav dokument jer je isti, kako kaže, "plasiran u tužbi koja je javnog karaktera".

Kriv "jer je omogućio drugima da kleveću"

S druge strane, njegova web stranica, nastavlja, nije okarakterizirana na sudu kao medij, pa mu se nije sudilo s obzirom na Zakon o  medijima, nego Zakon o obveznim odnosima. "Moja je stranica tako doživljena u principu kao predmet putem kojeg sam ja nekome dozvolio da se iživljava", kaže Fintić, pa nastavlja kako je za tri prve tužbe, gdje nije imao novaca za angažirati odvjetnika, odmah izgubio. "Rekli su da nisam kriv u smislu da sam ja plasirao te klevete, ali da sam omogućio drugima da kleveću", kaže Fintić.

Fintiću je, kako kaže, nakon silnih ročišta, na kraju dosuđeno da Štenglu mora isplatiti ukupno 50 tisuća kuna i ta je odluka postala ovršna u roku od osam dana. "Meni se od tog trenutka ovršava jedna trećina plaće (ukupnog iznosa 3 tisuće kuna, op.a.), međutim, ni to im nije bilo dovoljno, pa su zatražili da se izvrši blokada svih računa koje imam u hrvatskim bankama. Kako ja imam otvoren tekući račun jedino u Zagrebačkoj banci, oni su mi, na nalog suda, blokirali račun, onemogućivši na taj način da primam i one 2/3 plaće koje su mi ostale. Ja sam sad ostavljen bez sredstava, oduzeta su mi osnovna prava za preživljavanje, na to da imam barem nešto od plaće", kaže Fintić, pa nastavlja kako se dosad obratio i HHO-u i ministrici Ani Lovrin, od kojih je dobio odgovor da oni nisu nadležni za takvo nešto te su ga uputili na Europski sud za ljudska prava u Strasbourgu.

"Gradonačelnik Vukovara na neki način mora biti sveti čovjek i nijedan sporan dan ne bi smio imati u svojim potvrdama"

Mladen Pavković, predsjednik Udruge branitelja, invalida i udovica Domovinskog rata, samo je jedan od mnogih koje je Štengl tužio za nanesene duševne boli. Pavković je na sebe navukao bijes vukovarskog gradonačelnika kao povremeni komentator za Glas Slavonije, gdje je objavljen njegov autorski tekst o Štenglu kao čovjeku koji nije u ratu nosio naoružanje te iz tog razloga ne može biti smatran braniteljem, a pogotovo ne zapovjednikom postrojbe i pogotovo ne nakon spoznaje da je prije samog početka rata bio na izbornoj listi SKJ. Vladimir Štengl je Pavkovića tužio za duševne boli u sada već standardnom iznosu od 101 tisuće kuna.

"U cijeloj toj priči najvažnije su njegove potvrde o sudjelovanju u ratu. Gradonačelnik Vukovara na neki način mora biti sveti čovjek i nijedan sporan dan ne bi smio imati u svojim potvrdama, ali on očito ima problema s tim potvrdama, što znači da je bio u 204. brigadi i prije nego je ona osnovana", započinje razgovor za Index Pavković, pa nastavlja: "Nevjerojatno je da Ministarstvo obrane također stoji na stanovištu da su neki poput njega mogli biti pripadnici 204. brigade i prije nego je ona ustrojena. To znači da bi netko mogao biti rođen i prije samoga rođenja. Eto, to tvrdi ministarstvo obrane, oni tvrde da je mogao biti u brigadi i prije nego je ona stvorena".

"I sad se ja pitam koliko ima u Registru takvih branitelja koji su bili u takvim brigadama i prije nego su ustrojene", kaže Pavković, koji je o cijelom slučaju izvijestio i državnog odvjetnika Mladena Bajića.

Bajiću je Pavković napisao kako je "Štengl kao gradonačelnik Grada Vukovara (od 1996.-2005.) zatražio, dobio i služio se (te se još uvijek služi) s više  potvrda o sudjelovanju u hrvatskom Domovinskome ratu, kao pripadnik 204. vukovarske brigade, iako je znao da nijedna ne odgovara činjeničnom stanju te da je te potvrde koristio za ostvarivanje zakonskih prava".

Time je, smatra Pavković, "nanio neizbrisivu štetu hrvatskim braniteljima". Koristeći te potvrde, smatra nadalje Pavković, "Štengl je imao i druge materijalne i ine dobiti koje mu ne pripadaju, jer se nekima od njih služio i u sudskim procesima".

"Ima niz Štenglova u Hrvatskoj"

Štenglu je u ovom slučaju duševnu bol nanijelo to što ga je Pavković zbog spornih potvrda nazvao lažnim braniteljem. U tom slučaju listu Glas Slavonije dosuđeno je da plati 30 tisuća kuna kao prvooptuženom, a s 30 tisuće kuna "globe" za Štenglove duševne boli kažnjen je i Pavković. Zbog Štengla i njegovih duševnih boli su se, kako kaže Pavković, protiv njega vodile parnice na sudovima u Vukovaru, Osijeku, Ivanić Gradu i Zagrebu."Neke su pale u zastaru, neke se još vode", domeće.

"Ja sam državnom odvjetniku RH uputio prijavu protiv sudaca koji su donijeli moje presude u vezi Štengla. Naime, presudama županijskog suda te su presude obrazložene sa dvije rečenice, a po zakonu svaka presuda mora biti dostatno obrazložena. Ako su partizani donosili presude zbog toga što im neki nisu davali žito i zbog toga su bili osuđeni na teške robije, partizani su te presude obrazložili!", uspoređuje Pavković.

"Ja ne tražim smanjenje kazne, nego da se presude pišu po zakonu, što u ovom slučaju nije poštivano. I  ja ću se žaliti do kraja života protiv toga, ne protiv Štengla kao Štengla, jer ima niz 'Štenglova' u Hrvatskoj. A ako oni nas mogu ganjati po novinama i osuđivati nas na kazne, onda ti isti sudovi mogu po zakonu napisati i obrazloženje zašto", zaključuje.

Samo jedna rečenica dostatna je da nanese duševnu bol u vrijednosti od 50 tisuća kuna

Danijela Mikola, novinarka lista 24 sata, također je nanijela duševnu bol bivšem vukovarskom gradonačelniku. Ona je pak tužena zbog, kako kaže, samo jedne rečenice. Od nje je tražio odštetu u iznosu od 50 tisuća kuna.

"Ja sam pisala tekst kako je njegova žena tužila zbog forumaša portal vukovarac.net, i svi su bili iznenađeni tom presudom, pa i Severina je izgubila takav spor! Na kraju je mene Štengl tužio za jednu rečenicu, u kojoj sam napisala da se on s neistomišljenicima razrješava sudom. On je rekao da noćima ne spava zbog te rečenice, da je on sav izvan sebe", prepričava Mikola, pa dodaje: "No, nije uspio dokazati klevetu jer sam ja pisala o njegovoj ženi, a ne njemu, pa su optužbe odbačene". Kako doznajemo, Štengl je i na tu presudu navodno uložio žalbu.

"Uz toliko akutnih stresova Štenglovi nisu uzeli niti jedan dan bolovanja"

Da stvar bude apsurdnija, Fintiću je, kako kaže, nakon svega dijagnosticiran akutni stres - upravo ono zbog čega ga je Štengl tužio.

"Nakon što sam prvi udarac preživio, kada su mi rekli za ovrhu jedne trećine plaće, rekao sam dobro, to ću nekako preživjeti. Ali, kad sam shvatio da nemam uopće sredstava s kojima bih raspolagao za normalan život, da su me potpuno uništili i da to stanje može potrajati godinama, dobio sam identičnu dijagnozu kao i supružnici Štengl. Samo što, kako je meni rečeno, uz svu terapiju koju primam s tom dijagnozom, nisam sposoban za rad. Meni su psihijatrica i liječnik zabranili dva mjeseca da idem na posao, a Štenglovi uz toliko akutnih stresova nisu imali niti jednog dana bolovanja", kaže Fintić pa dodaje i kako su vukovarski supružnici u vrijeme kada su "doživjeli najveću povredu časti i ugleda", doživjeli karijeristički procvat.

"U vrijeme najžešćeg udara na njegovu čast i ugled, Štengl 23. rujna 2005., dakle u vrijeme najintenzivnijih duševnih boli, postaje saborski zastupnik, a njegova supruga Dragica zamjenska direktorica Vodovoda od 1. do 31. srpnja", kaže Fintić.

S obzirom na sve tužbe koje su ikada podigli, a tu su između ostalih i one protiv Branimira Bradarića i Marina Krizmanića, Štenglovi su, kaže Fintić, za svoju duševnu bol dosad, koliko je on uspio izračunati, potraživali ukupno oko 673 tisuće kuna od različitih osoba.

Da nam prokomentira rekordan broj tužbi za duševne boli zamolili smo i jednog od glavnih aktera priče, bivšeg vukovarskog gradonačelnika, koji nam na poziv ipak kratko odgovara: "Ne dolazi u obzir!".

Branka Suvajac
Foto: Sabor.hr

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara