Vladin pregovarač otkrio koliko ćemo platiti dogovor: "Ovo je puno isplativije"

Vladin pregovarač otkrio koliko ćemo platiti dogovor: "Ovo je puno isplativije"
Screenshot: Nova TV

PREMIJER Andrej Plenković danas je na presici izvijestio kako su sindikati u obrazovanju prihvatili ponudu vlade, čime je prekinut štrajk prosvjetara nakon 36 dana. O vladinoj ponudi u Dnevniku Nove TV govorio je Zvonimir Frka Petešić, glavni vladin pregovarač sa sindikatima. 

Rekao je kako je došlo do jednog dobrog kompromisa, i to je najvažnije što se htjelo postići.

''Tijekom ova dva mjeseca bilo je jako puno razgovora. Premijer je razgovarao sa sindikalnim čelnicima još u rujnu. Bilo je jako puno ponuda, bilo je razgovora s raznim ministrima – ministrom Aladrovićem, Marićem, ministricom Divjak – bilo je mirenja, ja sam također razgovarao. Premijer više puta. Dakle, kontinuirano se tražilo rješenje i bilo je puno različitih rješenja na stolu. Na kraju, budući da su pregovori bili izuzetno dobar kompromis, mislim da možemo biti zadovoljni'', kazao je Frka Petešić.

Ističe da, iako će zaposleni u obrazovanju ukupno dobiti povećanje koeficijenta od 6,11 posto, nije isto ''ako imate 6,11 posto u rujnu, kao što je bio zahtjev sindikata, ili ako imate tri posto u prosincu, jedan u srpnju i dva u siječnju 2021. godine. Nije isto ako imate 630 milijuna kuna, 470 milijuna ili sada 270 milijuna kuna''. Dodaje da je ovakva ponuda vladi puno isplativija jer je fiskalno održiva i ne ide na štetu poreznih obveznika.

''Cilj je da svi budu zadovoljni''

Predstojnik Ureda premijera kaže da će se tijekom sljedeće godine ići u reviziju uredbe o koeficijentima i čitavom sustavu plaćanja. ''To je jako kompliciran sustav. Tijekom 20 godina se nagomilalo jako puno neujednačenosti. Kad se donese nova uredba, vidjet će se kako će se to sve uskladiti'', govori Frka Petešić.

''Cilj je da svi budu zadovoljni, ali da sustav bude transparentniji, pravedniji, u kojem neće biti neujednačenosti između raznih resora koji su izvor nezadovoljstva'', poručio je u Dnevniku Nove TV glavni vladin pregovarač.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara