Vladin ured: U akciji "Maslenica" poginulo 112 branitelja

U VOJNO-REDARSTVENOJ akciji "Maslenica" od 22. siječnja 1993. kada je počela, pa do 31. ožujka 1993. kada su se crte bojišnice stabilizirale, poginulo je 112 hrvatskih branitelja, priopćeno je danas iz Vladina Ureda za odnose s javnošću.

U priopćenju se dodaje da je tijekom čitave 1993. u borbenim djelovanjima na zadarskom području smrtno stradalo 208 hrvatskih branitelja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
To je odgovor Vladina Ureda za odnose s javnošću na upite koje su hrvatski mediji o službenoj brojci poginulih u akciji "Maslenica" jučer i prekjučer uputili Ministarstvu obrane. Mediji su taj podatak službeno zatražili nakon izjave predsjednika Republike Stjepana Mesića da je u toj akciji poginulo 185 hrvatskih branitelja, da je loše pripremljena i da nas nije pomakla niti za milimetar, a izjavu su oštro osudile braniteljske udruge i od Mesića zatražile ispriku.

U svom istupu u ponedjeljak, 25. travnja, gostujući na Hrvatskom radiju u emisiji "S predsjednikom na kavu", Mesić je rekao da je u masleničkoj akciji poginulo 185 branitelja te da je riječ o loše organiziranoj akciji tadašnjeg vojnog vrha. Generala Gotovinu je optužio da je, zajedno s pokojnim generalom Jankom Bobetkom, odgovoran za pogibiju 185 hrvatskih branitelja u akciji "Maslenica", koja je, tvrdi, "bila nepripremljena, nije nas pomaknula ni za milimetar, a izvedena je u izborne svrhe".

HVIDR-a je jučer oštro osudila tu izjavu, ocijenivši je "neodgovornom, provokativnom i neistinitom" i od Mesića zatražila ispriku, a od državnih institucija i političara da izjavu osude.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara