Vlasnik Amazona donira 2 milijarde dolara za školovanje siromašnih

Vlasnik Amazona donira 2 milijarde dolara za školovanje siromašnih
Foto: EPA

JEFF BEZOS, osnivač Amazona i najbogatiji čovjek na svijetu, najavio je osnivanje zaklade koja će za početak raspolagati s 2 milijarde dolara namijenjenih školovanju siromašnih i smještaju obitelji bez krova.

"Bezos Day One Fund" financirat će postojeće dobrotvorne organizacije koje obiteljima bez doma pomažu u pronalaženju smještaja te novu mrežu neprofitabilnih jaslica u siromašnim zajednicama, napisao je na Twitteru Bezos čije se bogatstvo procjenjuje na više od 160 milijardi dolara.

Ovu vijest objavio je godinu dana nakon što je uputio poziv za prijedloge o tome kako bi mogao iskoristiti svoje bogatstvo.

No taj je iznos puno manji od filantropskih doprinosa drugih multimilijardera kao što su suosnivač Microsofta Bill Gates - koji je svojoj zakladi darovao milijarde dolara - i vlasnik društvene mreže Facebook Mark Zuckerberg, koji je obećao da će 99 posto dionica svoje grupacije donirati u dobrotvorne svrhe.

Jeff Bezos koji se obogatio nakon osnivanja Amazona, tvrtke koja je nedavno preskočila granicu od 1000 dolara burzovne kapitalizacije, osnovao je i agenciju za svemirsko istraživanje Blue Origin i vlasnik je dnevnika The Washington Post.

Godine 2017. dao je 33 milijuna dolara zakladi za dodjelu fakultetskih stipendija takozvanim Dreamersima, migrantima koji su kao djeca s roditeljima ilegalno ušli u Sjedinjene Države.

Financirao je i istraživanje lijeka za rak te Sveučilište Princeton, na kojem je nekad studirao.
 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara