Vlasnik Guccija pristao na rekordnu poreznu nagodbu s Italijom

Vlasnik Guccija pristao na rekordnu poreznu nagodbu s Italijom
Foto: EPA

FRANCUSKA grupa za luksuzne proizvode Kering poručila je da je pristala platiti rekordnih 1,25 milijardi eura u nagodbi s talijanskim poreznim vlastima koje su pratile poslovanje brenda Gucci.

Nagodba o kojoj je prvo izvijestio Reuters, najveća je u povijesti talijanskih poreznih vlasti.

Kering koji je nijekao neplaćanje poreza, ima gotovinu od oko 10 milijardi eura, prema podacima analitičara.

Posljedice za reputaciju

Slučaj bi mogao imati i posljedice za reputaciju grupe koja je sebe dugo opisivala kao socijalno osviještenu i ekološki prijateljsku.

Vlasnik grupe Francois-Henri Punault obećao je 100 milijuna eura za obnovu katedrale Notre-Dame u Parizu koju je nedavno uništio požar.

Talijanski istražitelji veliku su pažnju pridali brendu Gucci, koji donosi najveću dobit Keringu nakon sjajne obnove pod vodstvom dizajnera Alessandra Michelea.

Istražitelji su optužili Gucci da nije plaćao porez na oko jednu milijardu eura prometa između 2011. i 2017. godine. Guccijeve urede u Milanu i Firenci pretresla je policija krajem 2017.

Gucci je svoje prihode prijavio preko Luxury Goods Internationala, Keringove podružnice u Švicarskoj, te su talijanski istražitelji rekli da su shodno tome porezi trebali biti plaćeni u Italiji, a ne u Švicarskoj.

Kompanija je naglasila da će platiti kaznu od 897 milijuna eura retroaktivnih poreza s kamatama i kaznama te da će platiti i dodatne poreze od 600 milijuna eura u 2019. 

Izbjegavanje plaćanja još više kazni

Prihvaćanjem nagodbe Kering je tako izbjegao plaćanje još više kazni i kamata za zakašnjelo plaćanje poreza, rekao je jedan izvor upoznat s tematikom.

Glavni ravnatelj Guccija Marco Bizzari i bivši ravnatelj Patrizio Di Marco i dalje su pod istragom "u svojstvu zakonskih predstavnika kompanije", potvrdio je Kering u četvrtak. Dodali su još kako su "uvjereni da će istraga razjasniti nedoumice".

Keringova nagodba dolazi u vrijeme velikog broja istraga u talijanskoj modnoj industriji, uključujući Armani i Bulgari, nakon podulje recesije te su se neke od najbogatijih kompanija našle pod nadzorom poreznih istražitelja.

Financijski tužitelji u Francuskoj nisu imali komentara na navode hoće li oni provesti slične istrage oko prihoda Keringova brenda Saint Laurent.

Francuski predsjednik Emmanuel Macron je u travnju 2018. rekao da porezne vlasti "očito" prate slučaj. Kering je tada objavio da je njihovo poslovanje propisno pregledano te da ih se ne tereti za porezne utaje u Francuskoj.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara