Vlasnik Plive će zbog golemih dugova otpustiti tisuće zaposlenih u Izraelu i SAD-u

Vlasnik Plive će zbog golemih dugova otpustiti tisuće zaposlenih u Izraelu i SAD-u
Ilustracija: 123rf
 
IZRAELSKA farmaceutska tvrtka Teva odlučila je kreirati efikasniju organizacijsku strukturu i temeljito izmijeniti više razine uprave kako bi odobrovoljila ulagače zabrinute zbog golemog duga.
 
Najveći proizvođač generičkih lijekova u svijetu i vlasnik hrvatske Plive objavio je jučer da će objediniti poslovanje s generičkim i ono sa specijalnim lijekovima, te aktivnosti istraživanja i razvoja.
 
Najavljene su i ostavke tri visoko rangirana čelnika.
 
"Nova struktura naše kompanije omogućit će snažnije povezivanje i integraciju istraživanja i razvoja, poslovanja i komercijalnih regija, što će nam omogućiti da postanemo agilnija, manja i profitabilnija kompanija", istaknuo je izvršni direktor Kare Schultz, koji je dužnost preuzeo početkom studenog.
 
Teva ima gotovo 35 milijardi duga
 
Nakon prošlogodišnje akvizicije Allerganova poslovanja s generičkim lijekovima Actavis Tevu pritišće gotovo 35 milijardi dolara duga. Akvizicija se još nije isplatila i ulagači traže jasnije smjernice o budućem poslovanju, napominje Reuters.
 
"Teva poduzima odlučne i trenutne mjere kako bi riješila problem vanjskih pritisaka i unutarnje neefikasnosti", tvrdi Schultz, najavljujući detaljan plan restrukturiranja za sredinu prosinca.
 
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Nekoliko sati prije objave Teva je pod pritiskom medijskih izvješća o planiranom otpuštanju više tisuća radnika napisala pismo izraelskom parlamentu, najavljujući promjene, ali ne navodeći konkretne detalje.
 
U planu otpuštanje četvrtine zaposlenih
 
Parlamentarni odbor za reviziju sazvao je hitnu sjednicu kako bi raspravljali o izvješćima da Teva planira otpustiti četvrtinu od ukupno 6860 zaposlenih u Izraelu te još nekoliko tisuća radnika u SAD-u.
 
Teva je u pismu navela da mora provesti "duboke, svrsishodne poteze širom svijeta", ne navodeći detalje.
 
U naknadno objavljenom priopćenju iz izraelske su kompanije izvijestili da će do kraja godine direktor za znanost Michael Hayden, direktor globalnih specijalnih lijekova Rob Koremans i čelnik globalne grupe za generičke lijekove Dipankar Bhattacharjee otići u mirovinu.
 
Michael McClellan imenovan je financijskim direktorom nakon što je privremeno obavljao tu dužnost od srpnja ove godine, prenosi Reuters.
 
Želite li momentalno primiti obavijest o svakom objavljenom članku vezanom uz Izrael, instalirajte Index.me aplikaciju i pretplatite se besplatno na tag: Izrael.

Index.me aplikaciju za android besplatno možete preuzeti na ovom linku, dok iPhone aplikaciju možete preuzeti ovdje
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara