"Vlast ne kontrolira sigurnosnu situaciju"

"Vlast ne kontrolira sigurnosnu situaciju"

HDSSB je prva stranka koja je odlučila iskoristiti sigurnosnu krizu u Hrvatskoj da bi odaslala kritiku protiv vlasti. Na današnjoj pnovinskoj konferenciji u Osijeku, Vladimir Šišljagić rekao je kako trenutna vlast nije sposobna obračunati se s kriminalom.

Istina, Šišljagić je malo pobrkao vremenski redoslijed događanja, pa je rekao: "Samo prije 14 dana kad je bila rasprava o povjerenju premijeru upravo povodom sigurnosne situacije mogli ste čuti kako je situacija dobra, kako sve štima, kako je ministar unutarnjih poslova dobar, kako je ministrica pravosuđa dobra. Samo nekoliko dana kasnije, kad su se nastavila ubojstva po Zagrebu, od one dobre situacije o kojoj je premijer pričao, ta se situacija svela na mafijaške obračune, organizirani kriminal, čak i terorizam".

Šišljagić je očigledno pobrkao raspravu o sigurnosnom stanju u državi, koja se odvila prije nekoliko tjedana, sa raspravom o povjerenju premijeru, koja se odvila prije pet dana dana i smjene ministara pravosuđa i unutarnjih poslova, koja se pak dogodila prije tri tjedna, ali bilo je puno događaja u zadnjih mjesec dana, pa se predsjedniku stranke HDSSB može oprostiti propust. 

Politizirana policija

"Nakon ubojstva Ive Pukanića i Nike Franjića, ravnatelj policije izjavljuje kako je policija politizirana, kako ju treba depolitizirati, kako je više od polovice policijskih načelnika postavljeno po političkoj liniji ili po liniji interesnih grupa", rekao je Šišljagić.

"Nakon što ova vlada praktično pet godina rukovodi državom, gospodin Faber, koji je sasvim sigurno na to mjesto došao po političkoj liniji, izjavljuje kako 50 posto policijskih čelnika ne zna raditi svoj posao", dodao je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
"Situacija u kojoj se daju izjave kao one 'mi ili oni', ili izjave kao 'Hrvatska neće postati Bejrut', a u kojoj se prije nekoliko tjedana govorilo sasvim suprotno, dovoljno govori o tome kako ova vlast nije sposobna nositi se s problemima kad se radi o pitanjima sigurnosti", tvrdi Šišljagić.

Podjela odgovornosti

"Zaključci koji su se dogodili na VNOS-u, u kojima su premijer i predsjednik pozvali na nekakvo zajedništvo svih parlamentarnih stranaka, samo idu prema tome da se podijeli odgovornost. Mi ćemo dati potporu, ali odgovornost leži isključivo na trenutnoj vlasti, premijeru i predsjedniku", izjavio je Šišljagić.

"Ova situacija nije od jučer, ona traje 18 godina, započela je gledanjem kroz prste ratnim profiterima koji nisu sankcionirani", rekao je Šišljagić, dodavši kako je glavni problem višegodišnje nekažnjavanje kriminalaca i profitera, koji su sada ugledni članovi društva.

"Zaključak VONS-a je vrlo mlak. Smatrali smo da se redovita izvješća svim službama redovno daju. Antimafijaški zakoni – možda su potrebne neke izmjene i dopune zakona da bi se stvorili preduvjeti za borbu protiv kriminala, ali mislimo i da su sadašnji zakoni dovoljno dobri da se obračuna s kriminalom", kaže predsjednik HDSSB-a.

"No, iz svega ovoga proizlazi činjenica da je politika u zadnjih 18 godina dovela do ove situacije, a oni koji su sada na vrhu vlasti ne vladaju situacijom", zaključio je Šišljagić.

J.D.
Foto: Index
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara