"Vlast nema pravo biti šokirana presudom, godinama su ignorirali ratne zločine"

Foto: Nikša Stipaničev / Cropix

"SMATRAM da Ivo Josipović kao profesor prava i predsjednik države nema pravo biti šokiran presudom pošto se u njoj nalazi ono na čemu je tužiteljstvo inzistiralo svaki drugi dan. U potpunosti prihvaćam prigovor da je u presudi trebala biti uzeta u obzir i obrana, a ne samo tužiteljstvo, ali za mene nije šokantno što su se stavovi tužiteljstva našli u presudi. To mi je čudna formulacija", kazao je za Index politički filozof i bivši predsjednik Hrvatskog helsinškog odbora Žarko Puhovski, komentirajući izjavu Josipovića o presudi  hrvatskim generalima u Haagu i događanja oko nje.

"Poziciju generala u Haagu otežale su vlasti koje nisu procesuirale zločine na vrijeme"

Pojašnjavajući izjave koje je dao za srpski Blic, Puhovski je ocijenio da su hrvatske vlasti procesuirale čitav niz procesa i presuda, ali ne i za ratni zločin, "jer se to željelo pod svaku cijenu izbjeći". "To je po mom sudu znatno otežalo pozicije generala u Haagu, jer je olakšalo dokazivanje zločinačkog pothvata. Vlasti su odbijale procesuirate Hrvate za ratni zločin čime priča o koordiniranoj djelatnosti državnog vodstva djeluje uvjerljivije", ističe profesor s Filozofskog fakulteta.

Sud je, kaže Puhovski, učinio niz činjeničnih grešaka, a to su im olakšale upravo hrvatske vlasti - "stvarala se atmosfera trijumfa zbog odlaska Srba u ljeto '95., što se zbog oduševljenja pobjedom moglo razumjeti, ali kada se godinama nakon toga ratni zločini ne procesuiraju kao ratni zločini, već kao krađe ili slično, onda se odista stvara atmosfera kao da se radilo o državnoj politici".

"Sa zakašnjenjem se reagira na političke sadržaje iz presude"

Bivši predsjednik HHO-a smatra i kako su se obrane previše bavile kaznenim pravom u najužem smislu riječi, iako je brzo postalo jasno da su za obaranje teza kvalificiraniji politolozi, nego pravnici, "jer je to bilo pitanje političkog djelovanja, a ne pravnog".

"Primjerice termin 'čišćenje' tumačili su kao sanaciju terena, a to naprosto nije istina", objašnjava profesor dodajući kako se pojavljuje pokušaj da se sa zakašnjenjem reagira na političke sadržaje iz presude na koje se na vrijeme nije reagiralo. "Nitko zato nema pravo biti iznenađen presudom, jer je na navedenome tužiteljstvo cijelo vrijeme inzistiralo. Sve je to postalo moguće jer se kod nas izbjegavalo pažljivije praćenje procesa".

"Porasla je šansa da negativno završi referendum o ulasku u EU"

Žarko Puhovski kaže i kako se bojao da bi protekli dani mogli biti oni u kojima bi s ulice bile ugrožene demokratske institucije. "To se srećom nije dogodilo, ali govoriti o ljudima na način na koji je govoreno o Mesiću, Pusić i Josipoviću po mom je sudu za jednu pristojnu zajednicu nedopustivo", smatra Puhovski.

Straha od radikaliziranja, prema njegovom mišljenju, ipak nema jer, kaže, te tendencije nemaju podršku u blizini vlasti. "Nitko iz vlasti nije za to pokazao otvorene simpatije i time je neposredna opasnost izbjegnuta. Međutim porasla je šansa da negativno završi referendum o ulasku u EU ako pregovori ne završe do kraja lipnja, jer ako ljudi osjećaju vezu vanjskih igrača s presudom i ako se to doživi kao ćuška, onda bi se to i moglo pokazati na referendumu", mišljenja je Puhovski.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara