KORONAVIRUS

Vodeći američki stručnjak: Prerano popuštanje mjera dovest će do teških posljedica

Vodeći američki stručnjak: Prerano popuštanje mjera dovest će do teških posljedica
Foto: EPA

ANTHONY FAUCI, vodeći stručnjak Sjedinjenih Država za zarazne bolesti, danas je upozorio Kongres da će za razvoj i stavljanje na tržište cjepiva protiv koronavirusa "trebati još neko vrijeme" bez obzira na pomoć savezne vlade u njegovoj proizvodnji.

Fauci je senatskom odboru za zdravstvo rekao da bi, s obzirom na tu činjenicu, napori nacije u borbi protiv virusa i covida-19, bolesti koju izaziva, trebali biti "usredotočeni na dokazane javnozdravstvene prakse ograničavanja i ublažavanja" širenja zaraze.

Preskakanje kontrolnih točaka moglo bi izazvati novi val zaraze

Fauci je upozorio da bi prebrzo otvaranje i popuštanje ograničenja gospodarskih aktivnosti moglo dovesti do novog vala epidemije te je pozvao savezne države da prate stručne preporuke i čekaju pad broja novozaraženih slučajeva.

"Ako preskočimo kontrolne točke, riskiramo višestruka ponovna izbijanja zaraze po cijeloj zemlji", poručio je Fauci.

Predsjednik Donald Trump potiče savezne države na pokretanje ekonomije.

"To neće rezultirati samo bespotrebnom patnjom i smrtnim slučajevima nego će nas zapravo i vratiti natrag na putu povratka na normalno stanje", rekao je Fauci, ravnatelj Nacionalnog instituta za alergije i zarazne bolesti.

Faucijevo svjedočenje

Fauci danas svjedoči pred senatskim odborom za zdravlje, obrazovanje, rad i mirovine, koji kontroliraju republikanci, a ranije je Bijela kuća blokirala svjedočenje tog 79-godišnjeg stručnjaka pred povjerenstvom Zastupničkog doma, koji nadziru demokrati, ocijenivši da bi to bilo "kontraproduktivno".

Fauci je svjedočio videovezom iz sobe pune knjiga dok je u samoizolaciji zbog toga što je možda bio u kontaktu s jednim od dvoje zaposlenika Bijele kuće pozitivnih na koronavirus.

Vođa demokrata poručio Fauciju: Reci nam istinu

"Svi putevi natrag u škole i na radna mjesta vode kroz testiranje, a ono što je naša zemlja do sada učinila u pitanju testiranja je dojmljivo, no nije ni izbliza dovoljno", rekao je Lamar Alexander, republikanski predsjedatelj senatskog odbora otvarajući saslušanje.

Alexander je, kao i Fauci, u samoizolaciji jer je jedan od njegovih pomoćnika bio pozitivan na testu za koronavirus te je saslušanjem predsjedao putem videoveze.

Vođa demokrata u senatu Chuck Schumer je za televiziju MSNBC izjavio da će "dr. Fauci prvi put imati priliku svjedočiti a da mu iza leđa ne stoji Donald Trump".

"Reci nam istinu. To je tvoja obveza kao dužnosnika administracije i Amerikanca", zatražio je Schumer od Faucija.

Više od 80.000 umrlih

Do sada je od zaraze koronavirusom u SAD-u umrlo preko 80.000 ljudi, što je više nego u bilo kojoj drugoj zemlji svijeta. Neki stručnjaci ocjenjuju da provedena testiranja u većem dijelu SAD-a nisu dovoljna za sigurno otvaranje, odnosno ukidanje i ublažavanje mjera uvedenih kako bi se zaustavilo širenje covida-19.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara