Voditelj restorana u SAD-u tukao crnog zaposlenika, dobio 10 godina zatvora

Voditelj restorana u SAD-u tukao crnog zaposlenika, dobio 10 godina zatvora
Foto (nije fotografija događaja u članku): Epa

JOHN CHRISTOPHER SMITH (40) godinama je trpio zlostavljanje voditelja restorana u kojem je radio. Njegov šef ga je znao fizički kažnjavati i prisiljavati da u ugostiteljskom objektu u Južnoj Karolini radi više od 100 sati tjedno bez plaće.

Menadžer restorana Bobby Paul Edwards (54) ovoga je tjedna osuđen na 10 godina zatvora i naloženo mu je da Smithu plati 272.952,96 dolara odštete, stoji u jučerašnjem priopćenju američkog Ministarstva pravosuđa.

Tukao ga loncima i tavama

Edwards je u lipnju prošle godine priznao krivnju za jednu točku optužnice, odnosno za prisiljavanje Smitha da radi velik broj sati tjedno bez plaće. Prema informacijama sa suđenja, Edwards je nad Smithom, zaposlenikom crne boje kože, vršio nasilje, prijetio mu i zastrašivao ga.

Tijekom svoje pozicije voditelja restorana između 2009. i 2014. godine Edwards je žrtvu vrijeđao, tukao je pojasom i udarao loncima te tavama. Ponekad bi mu naslonio vruće predmete na vrat kako bi ubrzao njegov rad.

Smith mu se nije suprotstavljao jer je imao intelektualnih poteškoća i bojao se da će izgubiti posao.

Zlostavljanje prijavila mušterija

"Nezamislivo je da u našoj zemlji još uvijek ima slučajeva prisilnog rada", rekao je pomoćnik glavnog tužitelja Eric Dreiband.

"Ministarstvo pravosuđa nastavit će istraživati, procesuirati i osuđivati sve ​​trgovce ljudima koji sile druge na prisilni rad", dodao je.

Smith je počeo raditi u restoranu kada je imao 12 godina, ali zlostavljanje je krenulo tek kada je Edwards preuzeo mjesto voditelja.

U listopadu 2014. godine mušterija je primijetila ožiljke na Smithovom tijelu i upozorila na to lokalne službe.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara