Vojni odbor NATO-a traži provedbu obrambenih reformi u BiH

ČLANOVI Vojnog odbora NATO-a, koji borave u dvodnevnom posjetu Bosni i Hercegovini, ponovili su u četvrtak poziv vlastima te zemlje da podrže očekivane reforme u oblasti obrane žele li primanje u program "Partnertvo za mir".

"Nadamo se da će dužnosnici u ovoj zemlji prihvatiti korake koje je predložilo Povjerenstvo za obrambene reforme i poduzeti političke korake nužne za ulazak u Partnerstvo za mir", izjavio je novinarima u Sarajevu američki admiral Malcolm Fages, zamjenik predsjednika Vojnog odbora NATO-a.

Visoki časnici zemalja-članica Sjevernoatlantskog saveza (NATO) doputovali su u BiH u trenutku kad međunarodna zajednica pritišće bošnjačku stranu da prihvati preustroj obrambenog sustava kojim bi se uvelo zapovjedanje i odlučivanje na državnoj razini no istodobno bi nastavile postojati i entitetske vojske.

Stranka demokratske akcije (SDA) i njezin predsjednik Sulejman Tihić uporno odbijaju prihvatiti takav koncept obrambenog sustava i pritom inzistiraju na punom integriranju postojećih etničkih sastavnica vojski Federacije BiH, odnosno Republike Srpske.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Admiral Fages je kazao kako NATO očekuje cjelovito prihvaćanje dokumenta o obrambenim reformama jer BiH bez toga neće moći u "Partnertvo za mir".

Također je kazao da u ovom trenutku postoje naznake da bi se moglo naći rješenje za postojeće poteškoće.

U Sarajevu će u petak biti održana sjednica Vijeća za provedbu Daytonskog sporazuma (PIC) u kojem su predstavnici najutjecajnijih zapadnih zemalja i Rusije.

Iz Ureda visokog predstavnika za BiH (OHR) predstavnicima vlasti te zemlje upućeno je upozorenje kako su sljedeći sati ključni za odluku o tome je li BiH u stanju provesti reforme koje bi je trebale približiti euroatlanstkim integracijama.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara