Vojvođanski Hrvati imaju dva kandidata na parlamentarnim izborima u Hrvatskoj

Hrvati u Vojvodini, koji imaju državljanstvo Republike Hrvatske, imat će dva kandidata na predstojećim parlamentarnim izborima u Hrvatskoj, na listama za dijasporu Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) i Hrvatske seljačke stranke (HSS). L

HDZ-ovu ponudu prihvatio je Demokratski savez Hrvata u Vojvodini (DSHV), koji je kao kandidata na predstojećim izborima za Hrvatski sabor stavio Ivicu Kozbašića iz Sente. Na HDZ-ovoj listi za dijasporu Kozbašić je na 13. mjestu.

U DSHV-u danas su izjavili kako su prihvatili HDZ-ovu ponudu jer smatraju da ta stranka ima šanse pobijediti na izborima kako bi došlo do promjene vlasti Republike Hrvatske. Najavili su da će DSHV poduzeti sve da na glasovanje iziđe što više vojvođanskih Hrvata.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Prijedlog HSS-a prihvatio je pak Forum hrvatskih institucija i organizacija u Vojvodini, krovna organizacija vojvođanskih Hrvata, te je kao svog kandidata imenovao Franju Vujkova, predsjednika Hrvatskog narodnog saveza u Vojvodini. On će biti na 2. mjestu HSS-ove liste za dijasporu.

"HSS nam nije postavio nikakav uvjet, osim obveze da, ako budem izabran za saborskog zastupnika iz Vojvodine, budem član Kluba zastupnika HSS-a", rekao je Vujkov.

Građani Vojvodine i Srbije, koji imaju državljanstvo Republike Hrvatske, moći će glasovati u njezinim diplomatskim predstavništvima u Subotici i Beogradu.

No, u strankama i institucijama vojvođanskih Hrvata ističu kako ne vjeruju da će na glasovanje izići velik broj pripadnika hrvatske zajednice jer je među njima još uvijek prisutan strah glede javnog izjašnjavanja svoje nacionalne pripadnosti u Vojvodini.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara